Jüri Tuulik esitles saarlastele “Aprillipörsast” (2)

Jüri Tuulik esitles saarlastele “Aprillipörsast”

LEA JA JÜRI: “Kuule, Maali, sa oled aegumatu,” ütles kirjanik Jüri Tuulik südamlikult Lea Kuldsepale, kes ikka ja jälle tema tegelaskuju Abruka Maalit on kehastanud.
Foto: Peeter Kukk

Eile pärastlõunal esitleti Kuressaare kultuurikeskuses kirjandushuvilistele Abruka kirjamehe uut proosavalimikku “Aprillipörsas”. Kirjanik Jüri Tuuliku ja kirjastaja Agu Veetamme koostööst sündinud raamatuist on see juba seitsmes.

Üritust juhtinud Tõnis Kipper tõdes, et tal on hea meel, et Jüri raamatute esitlusel on iga korraga järjest rohkem inimesi. “Jüril on peaaegu oma “ihukirjastaja” ja peaaegu et oma “ihulavastaja”, kes on lavastanud nii tema kuuldemänge kui ka näidendeid,” lausus Kipper, juhatades lavastaja ja näitleja Raivo Trassi lugema Jüri Tuuliku loomingust katkendeid.
“Aprillipörsa” sünnilugu tutvustades sõnas Tuulik, et see on raamat tema kujunemisest, ajast, mil ta jättis ajakirjanduse pooleli, enda sõnul kas või hetkeks, ja tuli 1968. aastal koju.

“Ütlesin emale, et kui sa mind aasta otsa toidad, kirjutan end selle ajaga kirjanikuks. Ja ema ütles, et kui sa oled nii otsustanud, hakkame pihta,” meenutas kirjanik muhedalt, täpsustades, et seesama “Aprillipörsa” nimijutt oligi esimene lugu, mille ta pärast Noorte Hääle juhtkirju kirjutas.

Tõnis Kipperi küsimusele, et kas ei tekkinud kiusatust lugusid nüüd ümber teha, vastas Jüri Tuulik, et siin on üks eeskuju ees. “Tema nimi on Friedebert Tuglas, kes aastakümneid kirjutas lugusid ümber, et need igasse ajastusse sobiksid, et neid alati trükitaks. Aga mina ei saa neid ümber teha, sest olen sedalaadi inimene, kes arvab, et see, mis on originaal, see sünnib vaid ühel hetkel.

Ma olen kuidagi kindel, et nende lugude ridade vahel on midagi sellist, mida sai anda ainult see aeg, kus need lood on sündinud. Siin on palju uskumatuid lugusid, aga 70-ndatel aastatel olid külad veel elus, oli palju tööd, palju kala ja raha, külad olid energiat, elu ja inimesi täis.
Selles oli meeletut elujanu, tahtmist olla keegi, olla ise elutegija. Nendes vallatutes lugudes on selle ajastu vaim sees ja sellepärast ma ei tohi midagi ümber kirjutada,” selgitas Tuulik.

Jüri Tuulik avaldas tänu kirjastajale Agu Veetammele. “Agu on ikkagi minu maaletooja. Kui ta tegi esimese suure raamatu “Üksik lind mere kohal”, ma ei unusta seda hetke, kui ta selle mulle ulatas. Ma olin täiesti vasikavaimustuses, kui ma selle kätte võtsin. Agu on mind alati iga uue raamatuga rõõmustanud. See oleks nagu usu uuendamine, et poiss, kui sa oled kirjanik, jää edasi kirjutajaks, küll mina neid sul välja annan,” kiitis kirjanik.

Kirjastaja Agu Veetamm rõõmustas omakorda, et äsja ilmunud raamatus on sees ka kõik tema lemmiklood. “Need on sellised soojust andvad lood,” sõnas ta.
Iga loo algusse on hiidlasest kunstnik Valdek Alber pealkirja juurde joonistanud oma visiooni loost. Raamat sisaldab 14 proosapala. Kõigile lugudele on iseloomulik koomilise ja traagilise vaateviisi põimumine, armastus maailma ja inimeste vastu. Raamatukaante vahele on esmakordselt jõudnud ka näidend “Abruka aeg”, mis võtab dramaturgiliselt kokku kogu Tuuliku kirjanduses püsitud aja.

Heliplaadilt sai rahvas eile kuulda “Pörsalugu” kadunud Jüri Järveti esituses ning muusikalisi vahepalasid akordionil pakkus publikule Aivo Põlluäär.
Kogumiku ilmumisega tähistab kirjastus Kadmirell ühtlasi kaksikvendadest kirjanike Jüri ja Ülo Tuuliku juubelit, mis on järgmise aasta 22. veebruaril.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 83 korda, sh täna 1)