Saaremaa Sadamat käest ei antud (10)

Saaremaa Sadamat käest ei antud

VAENLANE LÄBI EI SAA: Nädalavahetusel oli Saaremaa Sadamasse suunduv tee kaitseliitlaste poolt kinni pandud. Ei pääsenud läbi vaenlased ega ka omad.

Läinud nädalavahetusel korraldas Kaitseliidu Saaremaa malev tänavuse aastaõppuse Saaremaa Sadama ümbruses, täpsemalt Mustjala vallas Ninase poolsaarel, kus harjutati sadama kaitsmist. “Sadamat me käest ei andnud!” teatas malevapealik major Toomas Luik õppuste lõppedes.

“Elutähtsate objektide kaitse on maleva üks põhiülesandeid kriisi- ja sõjaolukorras,” põhjendas õppusekoha valikut major Luik. “Oleme püüdnud oma traditsioonilisi õppusi korraldada erinevate omavalitsuste territooriumil, et tutvustada oma tegemisi eri paikades üle Saaremaa,” lisas ta.
Major Luige sõnul osales tänavusel aastaõppusel üle 80 kaitseliitlase-naiskodukaitsja, “vaenlase” ehk vastutegutseja rollis oli Harju maleva 12 kaitseliitlast.

Kuressaare kompanii pealik Toomas Kask, kes osales ise sellisel õppusel esimest korda, tõdes, et talle jõudis väga adekvaatselt kohale asjaolu, et õppus ei ole sugugi ainult paugutamine, vaid palju olulisem on kogu eelnev logistika ja muu säärane. Samuti sai ta kinnitust arvamusele, et Kaitseliidus leitakse koht ja tegevus olenemata east ja oskustest nii naistele kui ka meestele – visaku ta siis lõhkepakett õiges suunas või keetku sõjameestele suppi.

“Ehkki õppused olid rasked – mina ei saanud silmatäitki magada, mõni mees ei jõudnud õieti süüagi –, oli lõpurivistusel kõigi silmis sära ja rõõm,” rääkis Kask, kes usub, et need mehed ja naised on väljas ka järgmistel õppustel. Tõenäoliselt on ka vanajumal kaitseliitlane, sest ilm soosis õppustel osalejaid – külma ja vihma mehed ja naised tundma ei pidanud.

Nii major Luik kui ka Kask usuvad, et sellised ettevõtmised aitavad luua vennaskonda ja liidavad inimesi. “Kindlasti näitab Kaitseliidu õppustel osalemine, et sõjapidamine ei ole ühe mehe töö, sa võid küll üksi kodus partisani mängida ja ennast koduväravasse kõhuli visates vaenlast oodata, kuid kas selline käitumine ka efektiivne on, on omaette küsimus,” rääkis Kask.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 86 korda, sh täna 1)