Äi soa koju, sead ep lase (2)

Äi soa koju, sead ep lase

 

Vilmar Rei kirjutas lehtes jähimeeste ja sigade segasest vahekorrast. Kommentaaridest oli nähe, et selgemaks es soan mitte palju. Suured sigade karjad liikuvad omatahtsi.

Üks jähimeeste nina olle käskin inimestel omad õunabud maha võtta, siis põlle taris änamb kägiseda, siga ep tule lihtsalt. Nii kerge see nüüd koa põle. Ega`s siga paljast õuni`p söö. Kus veel mõni köömes kasub, siis nee juurikad oo kenaste üles aetud. Kangeste kaitstud haruldaste käpaliste juurikad koa sigadele meki järele.

Ühe kevade tõi keegid moole sületääve kukulinnupätta. Ma ehmatasi ää, et nee ju looduskaitse all. Kinkija muigutas, et metssiga ep arva meite looduskaitsest mitte midagid ja oome ehk neid kukulinnupätta änam põlegid – kõik nahka pandud.

Et sigu rohkemaks läin, soab isegid mo-sugune võhik aru. Mitmed voastad põle neid väga nähe-kuulda oln. Nüüd küll olle nähtud 20-pealist karja Nõmmküla tee eares surnuaa all. Taidlejad kippun peale õhtast proovi kojo tagasi – äi soa, sead ep lase. Ise nägi ühe omingu kodupõldte vahel maja külje all sõuke kari sigu, et sõidutee põle alt välja paistn.

Televiisoris reakis üks Tartumoa põllumees kangeste mõnusaste, et põllumees oo sõuke mees, kis ikka loodab – elabkid paljast lootuse peal. Loodab kõiksepealt kenad einategu-ilma. Loodab, et piima kokkuostu inda tõstetse. Meite kantis loodetse, et seakarjad ähk ep leva so põldu üles…
Vanarahvakalendri järele akkas peale kooljakuu. See pidade olema liginevate talveilmade, hingede ja kosjasköimise aeg. Talveilmad tulavad loodetavaste nagunii, hingede aast peetse koa lugu, aga kis mäletab Muhus viimast kosjas köimist? Kosjaviina nimi oo tuttav, aga mis värk sellega tegelikult olli, kas ikka teame?

Läin mees mõni päe tagasi külapoodi viina ostma. Küsis poolikud, maksis ja sai kätte. Akkas poest välja minema, voatab – kork lahti keertud ja pealt muist ää joodud. Läks müüja juure tagasi, näitas pudelid ja kurtis muret. Sai rohkete vabanduste saatel uie, lahtikorkimata ja pealt joomata pudeli. Taal tekkis sellest poest kohe oma arvamine.
Mandrimees olli, ehk tõmbas müüja saare huumoriga meest lihtsalt ninapidi – küsiti ju poolikud viina… Ikkagid jääb mõte, miks poodis ikkagid lahti tehtud pudelid müüdi. Pealinnas oleks see lugu vähemaste juba järgmise päeva Õhtulehtes oln.

Koolis peetse poiste nädalid ja reede 6. novembril kellu 15 soab minna Muhu noortekeskusesse puldiga autute rallile. Noortekas oo paergus ülaval mineva laupa peetud Vormsi ja Leisi noordega kohtumise pildid, Vormsi-noorde Ahvenamaal käimise materjalid ja kolme noore kunstniku ühisnäitus. Muhust oo piltidega Mariliis Vaht ja Koit Simso, Vormsilt Kadri Sukko.

Hellamaa külakeskuses oo ülaval ristpiste tehnikas Muhu tekkide näitus. Seda soab voadata E, T ja N 9–18, K, R ja L 9–15.
Loasipäe Hellamaa külakeskuses oo tulemas laupa, 14. novembril algusega kellu 11. Loasipäeva roames pakub koolitust Ülle Kull OÜ Hansaklaasist. Hinnakiri erinevate töötubade kohe oo ülaval Muhu kodulehel. Kindlaste soab kõike üle küsida koa külakeskuse telefonil. Inimesi oodetse ennast ette registreerima, et koolitajad teaksid parasa unnika materjali seltsi võtta.

Materjali ja töövahendite kasutamine oo hinna sihes. Kis tahab mitut asja proovida, see soab natusse hinna alandust. Töötubadest oo märgitud: tiffany algajatele, tiffany edasijõudnutele, mosaiigitehnika ja loasimaal. Kohjapeal soab juure osta loasi ja teisi materjale, kõik materjali ostjad soavad üllatuskingituse.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 43 korda, sh täna 1)