Talv tuleb novembri keskel või jaanuaris (4)

Aastakümneid ilmavaatluste ja ka -prognoosidega tegelenud Ernst Soo Pöide valla Mui külast arvas, et kuigi novembris on oodata juba lörtsi ja lumesadu, pole talvekuul õiget talve veel loota.

“Korraks läheb külmemaks, aga talveks veel ei lähe. Praegu sääsed tantsivad päikesepaistel. Sirelitel veel ilusad rohelised lehed peal. Kaks nädalat tagasi nägin üle maantee roomavat rästikut. Looduse märgid kiiret talve tulekut ei näita. Suusailmad saabuvad alles jaanuaris või veebruaris,” rääkis Ernst Soo.

Sünoptikute hinnangul on alanud nädala keskel taas tormi oodata. Õnneks ei ole tänavused tormid saartel suurt kahju teinud. Küll on aga mitmeski Euroopa riigis viimastel aastatel registreeritud üsna palju tornaadosid ja supertorme. Viimases Maalehes kirjutab Eesti Äikesevaatlejate Võrgu peakoordinaator Sven-Erik Enno Saksamaal oktoobri keskel toimunud ohtlike tormide konverentsil kõneldust.

Sven-Erik Enno sõnul tekib osa tornaadosid tavalistest äikesepilvedest, mille südames ei keerle meso-tsüklon.
Eesti saarte piirkonnaski pole tornaadod haruldased. Ruhnu saare lähedal sai vesipüksi pildile fotograaf Lembit Michelson, kelle loodusfotode ekspositsioon on praegu Brüsselis huvilistele vaadata.

“Nad uurisid tükk aega Ruhnus tehtud vesipüksi pilti. See oli ikka tõeline merest vett ammutav vesipüks. Keegi pole varem sellist asja näinud. Nii pidin neile ka selgitama, millise loodusnähtusega tegu,” pajatas Brüsselist naasnud Lembit Michelson.


ESIMESED TALVEMÄRGID

Jääkirme siseveekogudel räägib ise enda eest. Mandrimaal on lundki sadanud. Kuuse taat Põlvast ennustab pikka ja lumerikast talve. Võrumaa ilmatarga Enno Kalda prognoos ühtib Elmar Kuuse omaga. Saarlane Margus on sama meelt. Temagi arvab Maalehes, et külmaks läheb ja lund hakkab sadama novembri keskpaigas. Mitme Euroopa riigi sünoptikud ennustavad tänavu keskmisest soojemat talve.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 42 korda, sh täna 1)