Lihtne küsimus

Mart Jüssi: “Hea siseminister! Meremuuseumi laev nägi Suure väina põhjas miini. Seda vaatlust kajastas Saaremaa leht [Oma Saar] ja väidetavalt selle meediakajastuse alusel algatati see ohu kõrvaldamise ehk demineerimisprotsess, mis päädis sellega, et Väinamere loodushoiualal õhati viis väga võimast lõhkekeha, et kõrvaldada nii-öelda väidetav oht inimeste toimetamistele. Kuidas te seda algatust kommenteerite ja seda demineerimisprotsessi loodushoiu mõttes täna näete?

Vastab siseminister Marko Pomerants:

Inimese elu on muidugi tähtis! Aga jällegi saan aru, et teema võib olla hoopis teises kontekstis täna väga aktuaalne. Kui me joriseme selle üle või – ei ole hea sõna, aga – esitame protesti, et seoses Nord Streami gaasijuhtmega peaks väga tõsiselt suhtuma miinide lõhkamisse Soome lahe põhjapoolses servas, et kas me siis ei peaks samamoodi suhtuma miinide lõhkamisse ka antud juhtumil.

Ma arvan, et printsiibis, kui väga üldistada, võiks olla see õige, aga tuleme nüüd olukorra juurde, et miks me esitame pretensioone nüüd Nord Streami kontekstis. Meil on teadaolevad andmed, et Kymijoest on lähtunud aastakümneid vastavad ained, mida me kutsume dioksiinideks ja mille liikuma hakkamise suhtes me oleme murelikud. Meie enda Väinamere suhtes meil sellist informatsiooni õnneks ei ole ja seetõttu ma arvan, et need ei ole sellised samalaadselt käsitletavad teemad.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 14 korda, sh täna 1)