Põtrade arvukus on piirkonniti erinev (1)

Põtrade arvukus on piirkonniti erinev

LAIMJALA JAHIMEHED: Need mehed näevad põtru iga ajujahi ajal.
Foto:Peeter Kukk

Karja jahiselts on keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regioonile esitanud taotluse vähendada küttimislimiiti kahe isendi võrra, kuna põtrade arvukus on jahimeeste hinnangul Karja jahipiirkonna aladel vähenenud.

Ka Metsküla jahiseltsi esimees Allan Pulk tõdes, et põtrade arvukus on langenud, kuid ta avaldas lootust, et oma limiidi saab siiski küttida, sest viiest loomast kaks on juba käes.
Pulk ütles, et Metsküla jahimehed olid juba kevadel kasutanud võimalust oma limiiti vähendada. “Meile oleks eraldatud 9 põtra,” selgitas Pulk. “Kuna hirvede arvukus on aga oluliselt suurenenud, siis palusimegi põdralimiiti poole võrra vähendada.”

Seevastu Laimjala jahimehed on optimistlikud ja seltsi esimehe Maidu Valliku sõnul on neil kõik hästi. “Meie limiit on 15, lasknud oleme juba 10,” rääkis Vallik. “Iga aju ajal näeme põtru, pole neid vähe midagi.” Tema sõnul on põtrade optimaalne arvukus säilinud selle tõttu, et hirved sealsetel jahimaadel veel levinud ei ole.

Heinart Laaneväli Muhu jahiseltsist sõnas, et põtru on Muhus piisavalt ja hirvi veel vähe. “Muhus on häda pigem selles, et meil napib põdralehmi ja
-vasikaid, sest oleme täpselt jälginud soovitust, kuidas põtru sooliselt-vanuseliselt küttida,” arvas Laaneväli. “Selle tõttu näeme rohkesti liikumas vaid põdrapulle.”
Muhu jahimehed esitavad seega keskkonnaametile taotluse saada luba küttida rohkem pulle ja lehmi-vasikaid säästa.

Hirvede arvukuse plahvatuslik kasv ja samas põtrade arvukuse märgatav langus on Kärla jahimaadel andnud tunda mitu aastat. Juba kolm aastat tagasi palusid Kärla jahimehed oma 30 põdra laskelimiiti poole võrra vähendada.

“Hirve on meil rohkem, sel aastal on neid kütitud juba 8, aga põtru seni vaid 3,” ütles Kärla jahiseltsi esimees Tiit Mägi. “Kes seda nüüd täpselt teab, aga küllap hirv see põdra väljatõrjuja ikka on.”
Ta avaldas siiski lootust, et Kärla jahimehed oma 10 põtra, mis on veel laskmata, kätte saavad. Mägi arvas, et lisaks ajujahile tuleb pidada ka hiilimis- ja varitsusjahti.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 70 korda, sh täna 1)