20 aastat koostööd Gotlandiga (1)

16.–17. oktoobril toimusid Gotlandil Saaremaa ja Ojamaa vahelise koostöö alguse 20. aastapäeva tähistamise ja 1943.–1944. a kodumaalt lahkumise 65. aastapäeva üritused.

Juubeliüritustele olid kutsutud Saare maavalitsuse esindajad, Saaremaa muuseumi ekspositsiooniosakonna juhataja Külli Rikas ja mina kui koostöölepingule allakirjutanud isik.

Koostöö 20. aastapäeva üritusel osalesid Eesti Vabariigi suursaadik Rootsis Alar Streimann, Gotlandi kommuunivalitsuse juhid, endine Gotlandi kommuunivalitsuse esimees, koostöölepingule alla kirjutanud Eric Carlsson, Gotlandi laevafirma Rederi AB Gotlands omanik Eric D Nilsson, Gotlandi eestlaste ühingu ja üldsuse esindajad. Eric Carlsson ja Eric D Nilsson olid 20 aastat tagasi Saaremaad külastanud Gotlandi delegatsiooni koosseisus. Saare maavalitsus oma esindajat juubeliüritustele kahjuks ei saatnud.

16. oktoobril peeti Läänemere-teemalist seminari “Viikingid ja keskaeg Läänemere suurtel saartel”, kus esinesid ettekannetega Visby kõrgkooli esindajad ja meie Külli Rikas.
17. oktoobri ennelõunal toimus Slite sadamas Gotlandi eestlaste korraldatud mälestusüritus. See oli pühendatud paljude Eesti elanike, sh ka saarlaste kodust lahkumise ja Gotlandile põgenemise 65. aastapäevale.
Kuna maakonna ametlikud esindajad kohale ei tulnud, saime loa Saaremaa omavalitsuste liidu volikogu esimehelt Raimu Aardamilt, et esineda mälestusüritusel lühikese sõnavõtuga ja asetada SOL-i nimel pärg.

Oma sõnavõtus tänasin Gotlandi rahvast sinna põgenenud saarlastele osutatud tähelepanu ja abi eest. Asetasime Slite sadamas asuva suurt põgenemist tähistava mälestusseina juurde pärja nende meie hulgast lahkunud Gotlandi elanike mälestuseks, kes saarlasi neil rasketel aegadel vastu võtsid ja uuele elule aitasid. Samuti nende saarlaste mälestuseks, kes põgenedes mitte kunagi kohale ei jõudnud, kuna leidsid külma haua Läänemere lainetes. Pärja ja lilled asetasid ka Gotlandi eestlaste ühingu ja Gotlandi kommuunivalitsuse esindajad. Mälestusürituse viis läbi Eesti Vabariigi konsul Veljo Pärli Gotlandilt.

17. oktoobri pealelõunal toimusid Visbys koostöölepingu 20. aastapäevale pühendatud seminar ja kultuuriprogramm. Gotlandi ja Saaremaa ajaloolistest kontaktidest rääkis seminaril Külli Rikas, saarte koostööst 20 aasta jooksul Gotlandi eesti seltsi esinaine Riina Noodapera, endast rääkis SIDA esindaja Gotlandil Piret Hedin, saarlane, kellest on saanud koostöö käigus gotlandlane, laevaliikluse plaanidest marsruudil Gotland–Saaremaa–Ventspils Gotlandi laevafirma Rederi AB Gotlands omanik Eric D Nilsson, Rootsi ja Eesti koostööst suursaadik Alar Streimann.

Eric Carlsson ja mina meenutasime koostöölepingu allakirjutamise aegu ja andsime oma hinnangu toimunud koostööle.
Kultuuriprogrammis esinesid Läänemere kirjanike ja tõlkijate keskuse stipendiaat Eesti luuletaja Maarja Kangro, ooperilaulja Alar Pintsaar Stockholmi Kuninglikust
Ooperist ja Lena Pasternak Läänemere kirjanike ja tõlkijate keskusest.
20-aastase koostöö materjalidest oli välja pandud ulatuslik näitus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 51 korda, sh täna 1)