VIII poiste keelpillipeo parima tiitel läks Soome

VIII poiste keelpillipeo parima tiitel läks Soome

PUBLIKU LEMMIK: Kasmir Uusitupa võitis publiku südamed Sarasate “Mustlasviisidega”.

Läinud nädalavahetusel toimus Kuressaares juba kaheksandat korda poiste keelpillifestival. Rahvusvahelised mõõtmed võtnud ettevõtmise publikupreemia läks Soome, selle võttis kaasa Sibeliuse akadeemia noorte osakonnas Kaija Saarikettu käe all õppiv Kasmir Uusitupa, kelle esitatud Sarasate “Mustlasviisid” võitsid koguni 94 protsendi kuulajate südame.

Keelpillifestivali idee autor ja kunstiline juht, Kuressaare muusikakooli keelpilliõpetaja Laine Sepp tõdes ürituse lõppedes, et kaheksa aastaga on toimunud kaks suurt positiivset muutust – noorte keelpillipoiste tase on märgatavalt tõusnud ning osalejaid on tulnud ka raja tagant – Soomest, Rootsist ja Lätist.

“Mina kedagi kutsunud ei ole, nad on ise festivalist kuulnud ja tahtnud tulla,” avaldas Sepp, kelle endagi õpilased festivalil osalesid. Traditsiooniline eriauhind kõige nooremale osalejale jäi seekord muide Kuressaarde, selle sai Sepa käe all tänavu sügisel tšellomängu õppimist alustanud 5-aastane Maru Varavin.

“Muljed on väga soojad, siin on olnud eriline energia, vastuvõtt on olnud väga tore ja ma usun, et poisid kannustavad siin üksteist,” rääkis Kasmir Uusitupa ema Tiina Mitt Oma Saarele, lisades, et kindlasti on tegemist maailmas ainulaadse ettevõtmisega, mis pakub poistele tunnustust, mida nood nii väga vajavad. Kasmir, kes on viiulimängu harjutanud 11 aastat (alustas 3,5-aastaselt!), märkis, et tahab kindlasti ka tuleval aastal osaleda, sest “siin on hea esineda, kuna publiku hulgas on palju mängijaid”.

Keelpillipoiste festivali erilisust rõhutas ka Tallinna muusikakeskkooli ja muusikaakadeemia õpetaja Niina Murdvee. “Seda, et sellist festivali mitte kuskil mujal Euroopas ei korraldata, tean ma kindlasti,” sõnas Murdvee, kelle sõnul tehakse muusikakoolides terve esimene kooliveerand tööd, et jõuda oma lood valmis ja tulla Saaremaale. “Kuressaare festivalil on rõõm vaadata, kuidas poisid kasvavad ja arenevad,” kiitis õpetaja.

Muusikakeskkooli teine pedagoog Tiiu Päeske lisas, et ettevõtmine annab julgust ka noortele õpetajatele ja kontsertmeistritele. Päeske sõnul on festival andnud poistele lavakogemust ja käitumisoskusi.
Kokku osales keelpillifestivalil 73 noort pillimeest, kes andsid kokku 10 kontserti ja osalesid improvisatsioonitundides. Lisaks Kasmir Uusitupale oli publiku arvates parim tšellopoiss Johannes Välja (Tallinna muusikakeskkool, õp Mart Laas) ja vahvaim Põlva muusikakooli ansambel koosseisus Ranno Tamm, Kaarel Juurma, Erlend Saks (õp Tiina-Mai Arund ja Signe Pruus). Nendel kõigil on au avada tuleval aastal juba üheksas keelpillipoiste festival.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 136 korda, sh täna 1)