Eesti parim jäljeajaja on Aussenhaus Isabel (4)

Eesti parim jäljeajaja on Aussenhaus Isabel

AITAVAD JÄLGI AJADA: Kui on kutsutud, on Isabel koos peremees Aarne Väliga ka politseil ja päästjatel abiks käinud. 2007. aastal tuli Isabel parimaks põllujälje-koeraks, 2008. aastal saavutas ta teise koha.

Adavere lähedal toimunud Eesti meistrivõistlustel jäljeajamises saavutas esimese koha Kuressaares elava Aarne Väli viieaastane Saksa lambakoer Isabel.

Esimest korda Eestis tuli seekordsel võistlusel jälge ajada kaks päeva. 1800 sammu pika võistlusjälje peal pidi koer leidma ja näitama seitset eset.   
“Ta peab jääma lamama eseme juurde nii, et see ese on käppade vahel. Tulemus oleneb sellest, kui kiiresti ja kui täpselt ta seda teeb,” rääkis koera peremees, lisades, et võistlusjäljel on ka teravnurgad, täisnurgad ja kaared, mida koer täpselt järgima peab.

“Jälg on kolm tundi vana ja kohtunik näitab koerajuhile jälje alguse. Peale selle on ühest nurgast pool tundi enne koera jäljele minekut üle käinud võõras inimene ja teinud valejälje. Koer ei tohi eksida, kui ta valejäljele läheb või jäljest eemaldub, on ta läbi kukkunud,” kirjeldas Aarne Väli võistlust. Lõpptulemuse annab tema sõnul kahe päeva punktisumma kokku.

Meistrivõistlustel osalenud Eesti paremikku kuuluvast kümnest koerast kukkus seekord välja neli. Aarne Väli sõnul ei osalenud paremikust seekord küll Igor Suhhaleti koer, kes on varem Eesti Saksa lambakoerte ühingu võistlusel saanud I koha.

Isabeli õpetab Aarne Väli ise, olles end täiendanud koeraspordi alal. “Alguses mind natukene aidati ja siis hakkasin ise tegelema, huvitav oli. See on hobi,” ütles Aarne Väli, lisades, et kuna ta ise on Tartu ülikoolis kehakultuuri lõpetanud ja erialalt treener, kes praegu enam treenerina ei tööta, siis keegi peab käpa all kantseldada olema. Kui poisse enam ei treeni, siis vähemalt koera, muigas ta.

“Jäljeajamine Isabelile sobib ja tal on hea nina, kuid muidugi käib tugev treening sinna juurde. Koerale tuleb asi huvitavaks teha, ega ta siis ei aja jälge ainult sellepärast, et ta on kohustatud seda tegema. Talle peab see teatud määral ka meeldima, siis ta teeb seda hästi,” rääkis Väli.
Ta lisas, et on Isabeli jälge ajama treeninud kutsikast peale ja teinud ka muid trenne, aga kuna koeral oli põlveliigese vigastus, siis muid alasid ta nüüd enam teha ei saa.

“Isabel on tubli, ta on nüüd juba täiskasvanud koer ja tal on asi tegelikult selge. See on nagu sportlastel, et kui asi on selge, siis tuleb edasi filigraansust taotleda, teha rohkem selliseid täpsuse ja nüansside treeninguid,” iseloomustas Isabeli peremees.
Jäljeajamistreeninguid alustas Aarne Väli oma koeraga seetõttu, et kuna Isabel on treenitud päästekoeraks ja inimesi otsima, siis on ka jäljeajamisoskused talle väga olulised.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 52 korda, sh täna 1)