Kommitegijad: Viru Kaubandus ei maksnud töö eest lubatud palka (26)

Kommitegijad: Viru Kaubandus ei maksnud töö eest lubatud palka

KÕIK OLI VEEL HÄSTI: Suvel näitas Urmas Velleste kommitööstuse köögipoolt ja lubas helget tulevikku. Nüüd ütleb ta, et viib tootmise Poola, sest töötajad oli saamatud ja laisad. Töötajad aga ütlevad, et neil ei olnud millestki komme teha.

Lehmakomme tootnud töötajad soovivad ümber lükata eile välja paisatud informatsiooni, mille kohaselt koliti kommide tootmine Saaremaalt Poolasse, sest töötajad ei olnud pädevad ja piisavalt tootlikud. Oma Saar suhtles kolme töötajaga, kelle sõnul andsid töötajad ise sisse lahkumisavaldused, sest tööandja ei maksnud neile lubatud palka, ning seepärast lõppes ka tootmine.

“Meie olime need, kes uksed sulgesid, me lihtsalt tulime sealt ära,” rääkis üks töötaja. “Meil viskas valetamisest ja lubadustest, et raha makstakse, üle.” Need anonüümsust palunud inimesed olid kommitsehhis töötanud suvest saati, lepingujärgselt miinimumpalgaga, kuid raha on siiani saamata.

Neli inimest pole töötajate sõnul selle aja jooksul üldse palka saanud, osale on makstud vähem kui lepingus kirjas.
Maksmata palkade pärast lahkus osa töötajaid töölt septembri lõpus. “Kõik andsime sisse erakorralised lahkumisavaldused,” ütles üks töötaja. Osa töölisi jäi oktoobrikuus veel tööle, lootuses, et kui on vähem inimesi tööl, saab ka palgad makstud, kuid nemadki ei olevat oma palka saanud.
“Sellepärast nad panid oma uksed kinni, sest kedagi lihtsalt polnud tööl enam.”

Ei olnud laisad

Töötajad tunnevad end puudutatuna süüdistustest, et nad on ebapädevad olnud. “Meil oli viimane piisk karikas see, et ta väidab, et meie ei olnud piisavalt kvalifitseeritud ja ei jõudnud pakkida. Kogu asi hakkab sellest pihta, et meil ei olnud piisavalt toorainet, pakkematerjali oli pidevalt puudu, meil ei olnudki kuhugi pakkida – alates kommipaberitest ja lõpetades kastidega,” rääkis tööline. Töötajate kehva töö kohta paiskas jutu meediasse komme tootnud Viru Kaubanduse juht Urmas Velleste.

Töötajate sõnul oli tsehhis tööl 13 inimest. Töö kulges selliselt, et tund aega jõuti komme pakkida, siis tuli 2–3 tundi oodata, kuni järgmine katlatäis kommimassi ära jahtub, et pakkida saaks. Kui osa töötajaid lahti lasti, oli tööd rohkem olnud.
Miks inimesed, kes juba alguses palka ei saanud, edasi tööle jäid ja alles nüüd ära tulid? “Ta oskab inimesi väga hästi ära rääkida,” sõnasid töötajad kui ühest suust, viidates Vellestele. “Inimesed ikka loodavad, et äkki maksab. Ajad on ju sellised, nagu nad on.” Töötajate sõnul on Velleste neile valetanud ja palgad maksmata jätnud.

“Me teeksime seal tööd edasi, aga siis peaks tasuta tegema. Kuna me ei olnud nõus enam tasuta tööd tegema, siis sellepärast uksed kinni pandigi.”
Urmas Velleste ütles palkadest rääkides järgmist: “Meil on selleks töövaidluskomisjon, pärast komisjoni otsust on võimalik vaidlustada need otsused maakohtus, mida Viru Kaubandus kindlasti teeb. Need inimesed, kes on oma tööd ausalt ja hästi teinud, nendele palgamaksmisega muret ei teki. Need, kes ei ole tööd teinud, on viilinud, praaki teinud, tööandjale kahju tekitanud, nende puhul otsustavad edasise tsiviilkohtu vaidlused. Siin pole muud öelda midagi.”

Velleste tõi mitmeid kordi välja, et siinsed töötajad olid laisad, tegid praaki, ei saanud tööga hakkama, töö kvaliteet olnud allapoole igasugust arvestust.
“Eesti inimene peaks hakkama ükskord aru saama, et ega Saaremaa tööjõud ei ole mingisugune pärl. Vaatame tõele näkku, inimesed ei saa seal tööga hakkama,” ütles Velleste.
Töö kvaliteet ei muutunud tema sõnul ka siis paremaks, kui töötajaid mitu kuud ette hoiatati, et tootmine välismaale kolitakse.

“Kui inimene pakendab 7 kilo kommi päevas 8-tunnise tööpäeva jooksul, siis missugusest töötegemisest me räägime? See on puhas laisklemine, see on luuser, täiesti luuseri käitumine,” sõnas Velleste.
Toorainepuuduse kohta väitis ettevõtte juht, et ettevõttel oli piisavalt palju toorainet, et anda piisavalt toodangut. Töötajatega lõpetas ettevõte töösuhte tema sõnul aga eelnimetatud põhjustel.

“Tänases situatsioonis ärge teie muretsege Viru Kaubanduse palgafondi pärast,” soovitas Velleste ajakirjandusele ja lubas, et juba järgmisel nädalal hakkab Lehmake tulema Poolast ning see saab olema täpselt sama retsepti järgi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 76 korda, sh täna 1)