Vastukaja: "Kas metssead lindpriiks?" (3)

Oma Saar, 20. oktoober
internetikommentaarid

te loomatapjad leppige kokku,
kas jaht on TÖÖ või HOBI. Kui töö, nõudke riigilt palka. Kui hobi, siis ärge SOIGUGE kogu aeg, et kulukas. Mitte kedagi ei ole sunnitud loomatapjaks hakkama.

eelmisele kokkuleppijale
No sina küll siin õige sõnavõtja pole. Sa tead küll sõnu
“hobi” ja “töö”, kuid ei oska neid jahipidamisega kokku viia. Enamusele on jaht hobi, mille harrastajaid ei saa “kohustada midagi rohkem või vähem tegema”, samal ajal igasugu piiranguid ette seades.

Pilge
Jahimeeste tegemata töö põhjustab kannatusi. Aga niikaua kui jahipidamine on hobi ja riigi toeta, ei saa neilt midagi nõuda.
Nüüd peavad jahimehed ka kinnisvara – lasketiire üleval pidama hakkama, mis olid varem riigi omad. Järjest koormavamaks läheb see hobi ja varsti ei tasu metsast liha hankimine enam üldse ära.

Iroonia
Tegelikult ei tasu see otseselt ammu juba enam ära. Vaadates laskemoona, relvade ja mootorikütuse hindu, on aimatav, et kõige kõvemad tegijad ehk kuidagi nullis püsivad. Lisaks mitmed dokumendid, millel erinevad kehtivusajad, pidevad katsed ja muud trallitamised, ka need maksavad raha.

Vanemad jahimehed on hakanud juba ametit maha panema, sest jahiselts peab riigile maksma jahipiirkonna kasutusõiguse ja loomaressursi eest, ja mitte vähe. Ka see raha tuleb jahimehe taskust. Arvan, et jahimehi siin sõimata on mõttetu. Kui kohalikud on püssid kappi visanud ja ameti maha jätnud, antakse jahipiirkonnad konkursi korras rendile.

Võidavad teadagi rikkad pealinna ärimehed, kes käivad jahti pidamas mõned korrad aastas. Meelelahutuse ja peopanemise eesmärgil. Siis on olukord selline, et mägrad tulevad kõikjal juba ahju, rebased pliidi alla kassiauku ja metssead vanni elama. Põldudest ja õuealadest rääkimata. Hirved ja põdrad panevad nahka metsanoorendikud ja kui need otsas, siis vallutavad nad alles jäänud loomalaudad ära.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 12 korda, sh täna 1)