Urve Tiiduse unelmate õhtu (lisatud fotod) (13)

Urve Tiiduse unelmate õhtu (lisatud fotod)

 

Oma Saar viibis pühapäeva õhtul valimiste tulipunktides, kontakteerudes nii võitjate kui ka kaotajatega. Maakonnas sündisid muutused ning esmased emotsioonid on siin.

Võltsingukahtlus

Valimiste ajal jõudis komisjonide kõrvu paar segadust tekitanud seika. Nasval arvas inimene näiteks, et kodus hääletades peab panema pitseri valimisbülletäänile, ehkki ei pea. “Tegelikult pannakse see pitser jaoskonnas,” ütles Andrus Lulla, maakonna valimiskomisjoni esimees. Kodanik oli nimelt arvamusel, et ka teine pitser tuleb bülletäänile panna tema silme all, kuid kodus lastakse bülletään vaid kasti ning alles seejärel, kui kodus hääletajate ring on tehtud, avatakse kast ja märgistatakse kõik selles olevad bülletäänid.
Pitsat, mida kodus hääletanu arvas puudu olevat, on ja jääb vaid valimiskomisjoni ruumidesse ja sealt ei viida seda kuhugi.
Teine segadust tekitav seik leidis aset Orissaares, kus üks proua läks valimisjaoskonda kahe notariaalse paberiga, soovides hääletada oma vanemate eest. “Inimene arvas, et notari üldvolikiri annab talle õiguse teiste eest hääletada,” rääkis Lulla. Tegelikult ei ole see seaduse järgi kuidagi võimalik.
Maakonna valimiskomisjoni kaebusi eile õhtuks laekunud ei olnud ja teateid häälte ostmisest samuti mitte.

Tiiduse etendus

Toomas Takkis ütles pärast esialgsete valimistulemuste selgumist, et temal ei ole vaja mõelda sellele, kellega koalitsiooni moodustada. “Koalitsiooni hakkab moodustama Reformierakond,” lausus Takkis, kes on varem avaldanud valmisolekut linnavolikogu esimehena jätkata. “Ma arvan, et volikogu esimehe kohta on võimalik täita paljudel teistel inimestel ka, ja mitte halvemini,” nentis Takkis nüüd.
Ta tunnistas, et ühe koha kaotamine on IRL-i jaoks halvem tulemus, kui loodetud. Veel enne valimistulemuste laekumist avaldas senine volikogu esimees arvamust, et seekord võtab IRL volikogus rohkem kohti kui eelmine kord.
“Järelikult Reformierakond tegi parema tulemuse,” ütles Toomas Takkis mõnda aega hiljem. “Mul on Urve Tiiduse üle hea meel, ma arvan, et seda ei oleks mitte keegi oodanud,” kiitis ta Tiiduse supertulemust.
Reformierakonna koosviibimisel Arensburgi hotelli restoranis rääkis eelmiste valimiste rekordhäältesumma omanik ja riigikogulane Jaanus Tamkivi, et nii head tulemust kui seekord, ei ole Reformierakond maakonnas varem teinud.
“Kui järgmised valimised tulevad, siis oleme väljas kõigis omavalitsustes,” lubas Tamkivi nüüd. “Tegelikult inimesed näevad, et sellel seltskonnal on sisu,” lisas ta. “Loomulikult ei tohi me valijate usaldust kuritarvitada.”
Rohkem kui 1200 häält kogunud linnapea Urve Tiidus tänas RE kogu kohalikku meeskonda. “Sest üksi ei tee valimistel ega valimiskampaanias mitte midagi,” sõnas Tiidus. “Tegelikult oli see kõikide inimeste ühine töö.”
Linnapea mainis, et rasketel aegadel on inimesi, kes näevad tulevikku mustades värvides, kuid samas ütles end uskuvad, et asjad lähevad taas paremaks.
Tiidus sõnas pärast, et ta ei prognoosinud temale antud häälte hulka. “Ma lootsin küll, et saan rohkem kui eelmistel kohalikel valimistel,” ütles ta. “Olen ikkagi tööd teinud!”
Tiidus lisas, et kogu temale antud häälte hulk jaguneb inimeste vahel, kes jagavad samu maailmavaatelisi ja programmilisi seisukohti. Kuressaare tuleviku kohta ütles Tiidus, et Reformierakonnal on varasemast head koostöökogemused ning neid nurka ei visata.
Eelmiste valimiste häälterekordi omanik Jaanus Tamkivi tunnistas, et valimised on edukad neile kandideerijatele, kes on kogu aeg kaamerate ees ehk meediapildis. Tamkivi tõmbas ka rõhuasetuse maha erakonnalt, sõnades, et eriti kohalike valimiste puhul etendavad suuremat rolli isiksused.
Ta lisas, et tema eelmistel valimistel kogutud hääled, millest seekordne tulemus oli mitu korda väiksem, läksid Urve Tiidusele või teistele seekord kandideerinud Reformierakonna liikmetele.
Igal juhul lubas Jaanus Tamkivi, et Kuressaares tulevad järgmise linnavalitsuse all väga head aastad. “Tänane valimistulemus ütleb seda, et siit pannakse kokku väga töövõimeline valitsus.” Kellega see valitus tehakse, on läbirääkimiste küsimus.

Volikogu esimehe koht Reformile!

Selge on ka see, et Reformierakond oma kümne kohaga üksi linna valitseda ei saa ning seega on vajalik koostöö teistega. Võimalikest tulevikuperspektiividest rääkides ütles Jaanus Tamkivi: “Täiesti selge on see, et sellises positsioonis, sellise valimistulemuse juures peaks kaks kohta – linnapea ja volikogu esimees – kuuluma Reformierakonnale. Ma arvan, et siin ei ole vaidlemisruumi ega ole meil põhjust taganeda.”
Teised erakonnad võivad saada abilinnapea ja komisjonide esimeeste kohti. Siinjuures rõhutas Tamkivi, et Reformierakonna programm soovitakse igal juhul täide viia.

Keskerakond kiitis vastaseid
Kuressaare linnapeakandidaat Kalle Laanet sõnas, et valimised näitavad valija tahet. “Minu arust on positiivne see, et inimesed olid väga aktiivsed valima, tulid kodudest välja ja aktiivsus oli kõrge,” tunnustas Laanet rahvast.
Et Keskerakond Kuressaares valimisi ei võitnud, selle kohta ütles Laanet: “Mina arvan, et inimesed valisid selle, mida nad tahavad.”
Võimalike koalitsioonide üle spekuleerides märkis Laanet, et hommik on õhtust targem, kuid kiitis Reformierakonna tublit tööd.

Väikseim aktiivsus

Pärast valimistulemuste selgumist uuris Oma Saar Toomas Takkiselt, kuidas on võimalik, et meie maakonnas on alati kõige väiksem valimisaktiivsus olnud. “Siin on kaks võimalust – kas ollakse väga rahul või ollakse väga lootusetud,” sõnas Takkis. “Ma arvan, et inimesed on rahul.”
Linnavolikogust väljalangenud IRL-i kandidaat Jaan Lember märkis, et saarlane on alati rahulik olnud ja asju väga rahulikult ajanud. “See on saarlaslik iseloom, saarlane tegutseb tasapisi.”

Kahe valla vahel

Praegune Kihelkonna vallavanem Jüri Saar istus õhtul kella poole üheteistkümne ajal abikaasaga koos arvuti taga ja jälgis, mis valimistel toimub. Tema tulemus oli võimas, metsik suisa. “Mis ta metsik on, aga mingi tulemus on ta küll,” kommenteeris Saar ise.
Ta ei osanud pühapäeva õhtul veel öelda, kas ta hakkab ehk pärast valimisi Pihtla vallavanemaks. “Ei tea tõesti praegu,” sõnas Saar. “See võimalus on olemas, sellest peab rääkima. Eks ma pean uurima, mida Kihelkonna rahvas arvab ja soovib.”
Selleks on lähipäevad, mis annavad läbirääkimiste kaudu arutust. Jüri Saare dilemma seisneb asjaolus, et ühes kohas on ta nüüd juba olnud mõned aastad vallavanem, kuid Pihtla vald on kodukoht, kus ta on sündinud, kasvanud ja koolis käinud.
Enne valimistulemuste selgumist ütles Saar, et kui ta saab Pihtla vallast 50 häält, on ta kõva poiss, üks sõber pakkus, et 70 tuleb kindlasti, kuid suurematest numbritest juttu polnud. Tegelikult sai Jüri Saar kokku 120 häält.

Undrest üllatus võidust

Torgu vallas enim hääli kogunud Mihkel Undrest sai rohkem hääli, kui esialgu arvata julges. Undrest ütles, et ta on uhke selle üle, mida on seni vallas korda saadetud. “Mul pole häbeneda mitte midagi. Luban jätkuvalt, et annan endast parima ja nelja aasta pärast on minu kirujaid rohkem. Saavutusi on ka rohkem.”
Vallavanema koha Undrest enda jaoks välistas, sest ettevõtluses on tema jaoks sellised väljakutsed, millega vallavanema amet kokku ei passi.
Praegune Torgu vallavanem Maile Aale on aga lubanud ameti maha panna. Undresti sõnul tähendab see seda, et vald korraldab vallavanema kohale konkursi, avaliku konkursi, mitte erakonnasisese.
Igal juhul on vallas veel palju teha, kuid Undrest oli näiteks uhke asjaolu üle, et Sõrve teed on saanud normaalse katte.

Võitja on Aafrikas

Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep tunnistas, et ta põgenes valimiste eest peitu, puhkama Aafrikasse. “See on küll päris üllatav tulemus pärast seniseid tulemusi,” ütles Mõtlep kaugelt teiselt mandrilt pärast seda, kui kuulis Oma Saare käest oma valimistulemusi. Mõtlep avaldas arvamust, et Leisi vallas ei ole parteilisel kuuluvusel nii suur roll, kui on isiksustel. Ta ütles, et arutusele võetakse ka teiste parteide esindajate ettepanekud, sest valla eesmärgid on tähtsamad kui parteiline kuuluvus.

Poopuu valitseb edasi

Salme vallavanem Kalmer Poopuu jälgis valimistulemusi internetist. Ka tema sõnul otsustavad väikeses vallas rohkem inimesed, mitte parteilised juhtnöörid. “Kui keegi partei vihmavarju pea kohale tõmbab, ei näita see midagi,” sõnas Poopuu. Ta lisas, et peagi tuleb valimisliit kokku ning siis arutatakse taas edasisi asju.
Poopuu sõnul on Salme rahulik vald ja seni on suudetud omavahel normaalselt suhelda, kõigilt arvamusi küsida.
Ise ootas Kalmer Poopuu, et saab sada häält täis, kuid tuli palju parem tulemus, 174 häält. “Järelikult ikka usaldatakse, see tähendab, et tasub edasi töötada,” ütles vallavanem.

Kärlal tulevik lahtine

Kärla vallas sai kõige rohkem hääli valimisliit Kärla Suund. Parima individuaalse tulemuse tegi Meelis Sepp Keskerakonnast 67 häälega.. Kärla Suund sai volikogus viis kohta, Reformierakond kolm ja Keskerakond kolm. Kärla Suuna nimekirjast enam hääli kogunud Toivo Vaik ütles, et kõik on võimalik. “Täna hommikul hakkame läbirääkimisi pidama,” ütles Vaik, kes on aastaid olnud Kärla vallas suveräänne liider.

Lõbusad kaotasid suurelt

Vallas, kus oli peamiselt põhimõtteline vastasseis valimisliitude Koduvald ja Kihelkonna Elu vahel, võitis esimene kuue kohaga volikogus teise kolme vastu. Nimekirja Koduvald üks põhitegijatest Aivar Kallas ütles, et neil polnud kunagi kahtlustki, et nad vastaseid ei võidaks. Ainuke probleem olevat selles, et lubatud vallavanem Jüri Saar võitis valimised hoopiski Pihtla vallas ning ei välista seal vallavanemaks hakkamist.

Lümandas murti Pikner

Lümanda valla valimiste kuninganna Jaanika Vakker ei soostunud siiski Oma Saare arvamusega, et ta nüüd kõige popim tütarlaps Lümandas. Vakker sai 96 häält Valimisliidu Elujõuline Vald nimekirjas. Selle valimisliidu nimekiri sai ka neli kohta 11-st, mis oli parim tulemus. Samas võib oodata võitlust koalitsiooni osas, kuna kaks nimekirja said volikogus kolm kohta.

Orissaare vallavanema koht küsimärgi all

Orissaares on huvitav seis, kuna võrdselt seitse kohta said nii Keskerakond kui ka Reformierakond. Keskerakonna nimekirjas kandideerinud vallavanem Raimu Aardam, kes 175 kogutud häälega valla parima tulemuse tegi, ütles Oma Saarele, et tema “eluaegne” vallavanema koht on praegu lahtine. Enamuse saavat see, kes suudab parima pakkumise teha IRL-i nimekirjas ühe koha saanud Kristjan Kanale.

Sergo Selder, Raul Vinni

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 39 korda, sh täna 1)