Eelhääletamine algas aktiivselt (2)

Eelhääletamine algas aktiivselt

VALITUD: Monika Lember käis kodanikukohust täitmas juba eelhääletusel.

Pühapäeval toimuvate kohalike omavalitsuste valimiste eelhääletuse esimesel päeval käis valimas 2,8% hääletamisõigust omavatest Saare maakonna elanikest.

Selle näitajaga oldi maakondade ja kahe suurema linna lõikes valimisaktiivsuselt kuuendal kohal.
Kuressaare linna valimisjaoskonna nr 1 esimehe asetäitja Mati Talvistu ütles eile lõunaajal, et valimisaktiivsus tundub seekord kõrgem olevat kui Euroopa parlamendi valimistel. Selliseid hetki, mil hääletamisruum tühjaks jäi, olevat esimesel eelhääletamise päeval olnud harva.

“Äkki minu hääl saab otsustavaks,” põhjendas Kuressaare linnaarst Juri Zabellevitš linna valimisjaoskonnast nr 1 välja astudes, miks ta valimas käis. Eelhääletamise valis ta seetõttu, et juhul kui õigel valimispäeval peaks midagi juhtuma, siis ei jää tema hääl andmata.
“Mina hääletasin võimulolijate poolt,” ei hakanud tehtud valikut varjama Kuressaare linnavalitsuses töötav Monika Lember, kes eelistas eelhääletamist, kuna õigel valimispäeval olevat tal muid tegemisi.

Eelhääletamine on võimalus ka nendele, kes on oma kodukohast pidevalt eemal. Seda võimalust kasutas näiteks ära muhulane Anu Kivisoo, kes töötab linnas ja pühapäevasel päeval valima minna ei saa. Kivisoo ütles oma valiku kohta vaid niipalju, et hääl sai antud meesterahva poolt.

Maakondliku valimiskomisjoni esimehe Andrus Lulla sõnul on eelhääletamise ajal kõik valimisjaoskonnad avatud kell 12–20. Igas omavalitsuses saab ühes jaoskonnas anda hääle ka juhul, kui hääletatakse väljaspool oma elukohta.
Nii eelhääletamine kui ka e-hääletamine lõpevad täna. Valimisjaoskonnad avatakse uuesti pühapäeval kell 9.


Valimised Saaremaal

• Volikogudesse kandideerib 702 inimest.
• Volikogudes on kohti 178.
• Keskmiselt kandideerib ühele kohale 3,9 inimest.
• Kuressaares kandideerib 21 kohale 196 inimest ehk igale volikogukohale üle 9 inimese.
• Maakonnas kandideerib volikogudesse 21 valimisliitu.
• Ruhnus on valijaid kolm korda rohkem kui püsielanikke.
• Kuressaares on oma linnapeakandidaadi välja öelnud KE (Kalle Laanet), IRL (Toomas Takkis), RE (Urve Tiidus).

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 48 korda, sh täna 1)