Politsei: helkur teeb sind pimedas nähtavaks

Politsei: helkur teeb sind pimedas nähtavaks

 

Politsei pöörab eilsest erilist tähelepanu pimedal ajal helkurita liikuvatele jalakäijatele ja jalgratturitele, et teadvustada rahvale pimeda ajaga kaasnevaid ohte ja hoida ära raskete tagajärgedega liiklusõnnetusi.

Aasta viimastel kuudel satuvad tavapäraselt kõige sagedamini õnnetustesse pimedal ajal valgustamata maan-teedel, asulavälistel ja ka kehva või olematu valgustusega asulateedel liikuvad jalakäijad ja jalgratturid. Enamasti satuvad õnnetuste ohvriteks vanemad inimesed.

Lisaks jalakäijatele on maapiirkonnas probleemiks jalgratturid, kelle sõiduriist pärineb veel Nõukogude ajast. Rattakodaratele paigaldatud helkurid on ajast ja arust ning ei tee sõidukit pimedas nähtavaks. Kui ka ratturil endal pole küljes helkurit, seljas helkurpaelaga riietust või helkurvesti, jääb ta teistele märkamatuks. Pimedas sõites peab jalgrattal põlema ees valge ja taga punane tuli.

Pimedatel teedel liikudes tasub lisaks helkurile kanda erksavärvilisi riideid, helkurvesti või laternat. Eriti head on riietele kinnitatud helkurribad. Rippuv helkur kinnitatakse haaknõelaga riiete külge nii, et see jääb põlve kõrgusele, keha sõidutee poolsele küljele.

Helkuri võib kinnitada küljetasku voodri külge, siis saab seda valgel ajal soovi korral taskus hoida. Samas peab helkur ulatuma välja jope või mantli ääre alt, sest vastasel korral liibub see välisriiete vastu ja ei täida oma otstarvet. Maanteel tuleb kõndida tee vasakpoolses servas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 38 korda, sh täna 1)