Haridusminister Lukas: KOV-i asutuse juht ei peaks volikokku kuuluma (6)

Haridusminister ja Isamaa ja Res Publica Liidu poliitik Tõnis Lukas leiab, et üle tuleks vaadata munitsipaalasutuste juhtide õigus kuuluda volikogusse.

“Loomulikult on neil praegu õigus nii kandideerida kui ka õigus olla volikogus. Võib-olla oleks õigem, kui munitsipaalasutuste juhtidel või ka linna- või vallavalitsuste juhtidel ei oleks õigust üldse volikokku kuuluda. See ei puuduta Kuressaare näidet, sest sellisel juhul peab selle igal pool Eestis sisse viima,” rääkis Lukas usutluses Kadi raadiole.

Mida sellisest mõttest arvate teie, kes te olete aastaid töötanud olukorras, kus alluv, linnale kuuluva kooli juht Toomas Takkis on samas Kuressaare linnapea Urve Tiiduse ülemus ehk volikogu esimees? Kuivõrd on see olukord tekitanud segadust, probleeme või arusaamatusi?

TOOMAS TAKKIS: Selle kahel toolil istumisega on niimoodi, et kõik inimesed, kes tahavad mõne teise, antud juhul minu kohta midagi halvasti öelda, siis see kahel toolil istumise silt on väga ilus. See teeb kohe halva tunde mehe kohta – et see päris õige mees ikka pole.

Praegu on see Eestis kehtivate seaduste järgi lubatud, täiesti praktiseeritud ja üsna laialdaselt levinud. Paljude munitsipaalettevõtete juhid on volikogude liikmed ja on ka volikogude esimehed. Kui mõned inimesed räägivad eetikast, siis mina tahaksin näha, et keegi esitaks mõne konkreetse etteheite või süüdistuse, kus Toomas Takkis on läinud eetika pinnal või siis seaduse pinnal volikogu esimehena vastuollu koolijuhtimisega.

Et kas ma olen saanud kusagilt kasu või midagi sellist? Mina tahaks hoopis teada seda, miks kõik need inimesed, kes praegu räägivad sellel teemal, on elavnenud just enne valimisi.

URVE TIIDUS: Valida ja olla valitud on Eesti vabariigi kodanike seaduslik õigus. Küsimus kahes rollis olemisest on mõnes ametis väga rangelt reglementeeritud. Kohtunikud ei saa näiteks kandideerida valimistel. See piirang peab tagama õigusemõistmise sõltumatuse. Selliseid piirangutega ameteid on Eestis veel.

Arstidel minu teada piirangut pole, kuid patsient peab olema kindel, et maailmavaatelised erinevused ei mõjuta ravi kvaliteeti. See piirjoon jookseb inimese enda sees – kas suudetakse erialane ja poliitiline aktiivsus lahus hoida või mitte.
Mõnes ametis on see väga keeruline. Teleuudiste toimetaja ja saatejuhina ei tulnud kõne alla samal ajal poliitikas tegev olla. Tuli valida, kas ühel pool või teisel pool.

Samas õpetaja kui maa soola aktiivsus kohalikus ühiskondlikus elus on Euroopa kultuuriruumis pikkade ajalooliste traditsioonidega. Nagu ütlesin: palju on kinni inimestes, nende võimes üht ja teist rolli lahus hoida.
Inimesi, kes viitsivad, tahavad ja oskavad ühiskonna heaks rohkem tööd rabada kui 8 tundi päevas, niiväga varnast võtta meil pole. 

Loe usutlust Kuressaare linnapeakandidaatide Toomas Takkise (IRL), Urve Tiiduse (RE) ja Kalle Laanetiga (KE) laupäevasest Oma Saarest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 33 korda, sh täna 1)