Juhuhelenduslaigud kultuurikeskuses

Juhuhelenduslaigud kultuurikeskuses

ÜKS LEMMIKUTEST: Edgar Karofeld näitab üht oma lemmikpiltidest.

Laupäeval avati Kuressaare kultuurikeskuse I korrusel fotonäitus “Juhuhelenduslaigud”. Need on kolme tartlasest bioloogi ja harrastusfotograafi lood loodusest. Tabatud loodushetked ja tunnetatud emotsioonid on jäädvustatud fotodele. Vaatajale edastavad need pildid enamasti “juhuhelenduslaike”, nagu on neid nimetanud Artur Alliksaar. Nii avavad autorid ise näituse nime tagamaid.

Fotode autorid Diana Pärn, Sulev Kuuse ja Edgar Karofeld on piltidel tabanud hetki, millest me igapäevaselt ehk mööda kõnnime, oskamata neid märgata. Küllap on meie emake loodus nii pulbitsev ja mitmekesine, et ühtainsat ilusat hetke või vaadet on alati raske eristada ja näha. Me vaatame loodust ühe koosluse ja tervikuna. Sellepärast on fotonäitused looduse n-ö imedest tänuväärsed.

Fotodele on jäädvustatud näiteks ohakas oma parimate iseloomujoontega, jääkate oma muutumistes, värske talvelumi oma puutumatuses jne. Pildi sisse minekut hõlbustavad fotode allkirjad. Need ei ole pelgalt ühesõnalised, vaid jutustavad sulle väikese loo. Sulle antakse võimalus isiklikuks fantaasialennuks leidmaks suhet või seost vaadatava fotoga.
Tänapäeval on fotograafia arvatavasti kõige populaarsem hobi. Juba kallimad mobiiltelefonid võimaldavad meil teha pilte, mille kunstiline tase on, võrreldes aegunud “seebikarbiga”, silmnähtav. Rääkimata siis profifotoaparaatidest ja -varustusest.

Enamasti jäävad pildid inimestel arvutisse, tõdes autoritest ainsana näituse avamisel kohal olnud Edgar Karofeld. See Tartu ülikooli instituudis vanemteadurina töötav heas vormis ja sarmikas mees oli silmnähtavalt rõõmus, et nende piltidest on saanud kokku näitus, mis on juba üleval olnud autorite kodulinnas Tartus.

Karofeldi sõnul pole inimestel tihti aega loodusesse lihtsalt pildistama minna, kuid tänu tööle on temal värskes õhus rändamist küllaga ja siis on tal alati truu fotoaparaat kaasas, et tabada looduses toimuvat. Kõik kolm autorit puutuvad loodusega kokku eriviisi, kuid neid ühendab huvi näha ja tunda.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 59 korda, sh täna 1)