Juhtkiri: Põline rikas (2)

Juhtkiri: Põline rikas

 

Saare- ja Muhumaal on põldusid haritud mitu tuhat aastat. Mitte just kõige paremalt pinnaselt on läbi aegade saaki koristatud niipalju, et põlluharija elab ise ära ja jääb ülegi. Visadus ja jonn viivad edasi.

Teraviljakasvatusega rikkaks ei saa. Murelikuks teevad madalad kokkuostuhinnad. Õnneks pole pankurid hakanud pitsitama, nagu on juhtunud mõnel mandri ametivennal. Õige peremees peab oskama kalkuleerida ja majandada, eriti majanduslikult rasketel aegadel.

Taasiseseisvumise ajal on paljud külad jäänud tühjaks. Pole enam neid, kes maad hariksid ja vilja kasvataksid. Kolhoosiaegsed loomalaudad on lagunenud. On kohti, kus elu on jäänud täiesti soiku. Uuesti alustamine on vaeva ja raha nõudev. Aga põllumees elab ikka ära, olgu valitsus mistahes. Kõht on täis ja leib laual. Nii kaua, kuni põldu haritakse, elab ka meie küla.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 19 korda, sh täna 1)