Aasta põllumees on Kaido Kirst (6)

Aasta põllumees on Kaido Kirst

AASTA PÕLLUMEHED: Eelmise aasta tiitlivõitja Ülar Tänak (paremal) kinkis tänavusele aasta põllumehele Kaido Kirstule Egiptuse reisijuhi.

Ajalehe Oma Saar ja Kadi raadio kolmandat korda toimunud põllumehekonkursi võitis sel aastal Valjala valla Kõriska küla teraviljakasvataja Kaido Kirst.

Konkursi žürii liige, Maalehe ajakirjanik Merike Pitk ütles, et Kaido Kirst on suutnud Saaremaa kivistelt ja madala mullaviljakusega põldudelt saada igati arvestatavaid saake, tõestades, et ka Saaremaal on võimalik vilja kasvatada ja isegi ainult viljakasvatusest ära elada.

1992. aastal pärast kolhoosi laialiminekut kolmel hektaril talupidamist alustanud Kaido Kirst toodab praegu 275 hektaril. Sel aastal oli mehel teraviljadest kõige rohkem maas otra, mida kasvas umbes 100 hektaril, 50 hektarit põllupinda oli rapsi all.
Tänavuse rapsi müüb Kirst eellepingu alusel Baltic Agrosse, vilja ostavad ära Kärla ühistu, seakasvataja Rain Lindmäe ja Valjala söödatehas.
Kaido Kirst ütles, et soovib oma tootmist jõudumööda veelgi laiendada, hoolitsedes ühtlasi selle eest, et aastatega omandatud teadmised ja oskused raisku ei läheks.

Aasta põllumehe žürii esimees Raimu Aardam märkis, et otsuse tegemine polnud lihtne ja vaidlusi oli palju, kuid kõik vaidlused on jäänud žürii siseringi ning pärast otsuse langetamist on erimeelsused maha võetud.
Kolmandat aastat žürii töös osalenud Aardam lisas, et selle aja jooksul on põllumehed edasi arenenud ja muretsenud nii uut tehnikat kui ka kasutusele võtnud uut tehnoloogiat. “On väga hea, et ei ole tekkinud käegalöömise tunnet,” sõnas Aardam. Sel aastal esitati konkursile kokku 29 kandidaati, kellest jäi pärast esimest vooru sõelale kaheksa nominenti, nende hulgas oli kõige rohkem Valjala valla põllumajandustootjaid.

Žürii liikme Urmas Lehtsalu sõnul on Kaido Kirstu puhul ütlemata tore, kuidas talunik on oma oskusi ja töötahet edasi andnud lastele. Kaido Kirstu pojad on isalt saanud juba lapsest peale põlluharimise osas tugeva koolituse ning poisid on täis hakkamist talutöödel kaasa lüüa.
Tihedalt suhtleb Kaido Kirst ümberkaudsete viljakasvatajatega Valjala ja Orissaare vallast, kellega koos käiakse ühiselt mandril teabepäevadel ja arutatakse päevaküsimusi.

Lisaks aasta põllumehe tiitlile sai Kaido Kirst 10 000-kroonise kinkekaar-di Wrisi reisibüroolt. Mullu sama tiitli pälvinud ja auhinnaks Egiptuse reisi saanud Kärla ühistu juht Ülar Tänak kinkis värskele aasta põllumehele Egiptuse reisijuhi.
“Ma ei tea, kas sa selle reisi valid, aga kui sa seal ära käid, siis kindlasti õpid sa seal meeletult kauplema. Kui tagasi tuled ja omale väetisi ostad või vilja müüd, siis ajad viimase sendi ka lõhki ja su äri õitseb igavesti,” rääkis Tänak. Kaido Kirst lubas sellepeale esmalt Tänakule müüdava vilja kokkuostuhinna kõrgemaks kaubelda.

Saaremaa aasta põllumehe tiitel on kahel varasemal aastal antud piimakarjakasvatajatele. 2007. aastal pälvis aasta põllumehe tiitli Orissaare valla Jurna talu peremees Indrek Haamer ja 2008. aastal Kärla põllumajandusühistu juht Ülar Tänak.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 85 korda, sh täna 1)