Rahvaliidu juht Jaanus Marrandi: põllumeeste kannatus katkemas (16)

Eestimaa Rahvaliidu juhatuse liikme Jaanus Marrandi hinnangul näitab eilne piimatootjate aktsioon, et Eesti põllumeeste kannatus hakkab katkema.

Tema sõnul on opositsioonierakonnad ühel meelel vajaduses põhjalikult muuta Eesti maaelu ja ootavad arukat suhtumist ka valitsuserakondadelt. Riik ei tohi pealt vaadata, kuidas meie piimatootmine lihtsalt hääbub.

“Eesti põllumajanduse olukorda ei ole mõistnud ei tänane peaminister ega valitsus. Sellest annavad tunnistust valitsuse juhterakonna poliitikute ütlused, kus imestatakse selle üle, miks ei ole suudetud ära kasutada Euroopa investeeringutoetusi,” ütles Marrandi.
Tema sõnul pole valitsuseni jõudnud teadmine, et põllumeestel ei ole võimalik investeerida ühegi farmi ehitusse, kui piima tootjahind on 4 krooni ja töötleja käest saadakse vaid umbes 3 krooni.

Marrandi rõhutas, et parem ei ole ka teraviljakasvatajate olukord: teravilja omahind on müügihinnast kolmandiku kuni poole võrra kõrgem. “Niisuguses olukorras, kus turul teenida ei ole võimalik ja samal ajal on pidevalt kärbitud Eesti riigi otsetoetusi, pole mõeldavad ei investeeringud ega jätkusuutlik majandamine üleüldse.”

“Paljude ekspertide sõnul on niisuguses olukorras ainuke kiire abinõu maksta riigipoolseid otsetoetusi lubatud maksimaalmäärades, mis 2010. aasta eelarvest peaks olema 792 miljonit krooni,” selgitas Marrandi.
“See ei tähenda vaid mõnekümne tuhande “hädise” põllumehe toetamist, vaid aitab korras hoida suurema osa Eestimaast ning parandab kolmandiku Eesti elanikkonna elujärge.”

Marrandi lisas, et Euroopa kolleegidega võrreldes on Eesti põllumehed olnud väga kannatlikud, nende sammud ei küüni isegi 1930-ndate aastate nn Karksi piimamässuni, kui krooni devalveerimise eel piima kraavi kallati.
Sõnnik Prismale

Eile hommikul tõid põllumehed Rocca al Mare kaubanduskeskuses asuva Prisma sissekäigu ette sõnnikukoorma ning jagasid tasuta piima, kuna poekett ei loobu üliodava piima müümisest.
Eesti põllumeeste keskliidu asepresident Jaan Sõrra kinnitas, et just madala piimahinna tõttu – Euroopa Liidu keskmine piimahind on praegu 3,92, Eestis vaid 2,98 krooni – teeb sellel aastal oma viimase sõidu lihakombinaati üle 3000 piimaandja.

Kui liitri piima saab poest kätte hinnaga 3 krooni 70 senti, siis suretab see Eesti piimatootmise aasta lõpuks välja. Liiter piima peaks tema sõnul maksma vähemalt 7,5 krooni.
24. septembril esitasid kolme opositsioonifraktsiooni esimehed Kadri Simson, Eiki Nestor ja Karel Rüütli ning maaelupoliitikud Jaanus Marrandi, Arvo Sarapuu ja Kalev Kotkas peaministrile vastavasisulise arupärimise.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 22 korda, sh täna 1)