Kodanikukomisjon nõuab linnalt turu kontseptsiooni (2)

Kodanikukomisjon nõuab linnalt turu kontseptsiooni

“TURUST” TULEB TURG TEHA: Laine Tarvise kinnitusel puudutab turu teema otseselt kodanikeühendusi – kui linnal on olemas kontseptsioon, kuidas turg peab välja nägema, saab edasi juba koos kodanikeühendustega seal kauplemist organiseerida.

Kuressaare linnavolikogu linnakodanikukomisjon otsustas teisipäeval, et linnavalitsus peab koostama linnaturu kohta kontseptsiooni.

“Turu teema on jutuks olnud juba kümme aastat, kuid linnavalitsus ei ole siiani öelnud, milline peab turg Kuressaare linnas olema,” märkis linnakodanikukomisjoni esimees Laine Tarvis.
“Praegusel kujul linnaturg ennast ei õigusta, turg peaks ennekõike olema põllumajandussaaduste ja toidukaupade müügikoht ning müügilettidel esindatud tüüpiline turusortiment,” rääkis Tarvis, kelle sõnul ei saa olla linna ega turu huvides, et turul kaubeldakse Poola riidekaubaga.

“Selle kauba koht on kuskil hoones,” nentis komisjoni esimees, lisades, et kui me tahame turismiga tegeleda, peame mõtlema ka sellele, milline näeb välja meie turg.
“Klassitsistlikusse linnakeskusse selline tegevus ei sobi,” märkis Tarvis. “Lugesin Juta Saroni raamatut “Kuressaare raekoda sajandite muutuses” ning selgus, et Kuressaare linnakeskus on ainus Eestis, mis funktsioneerib veel oma ajaloolisel kujul – vaekoda ja turuplats on raekoja vastas,” rääkis Tarvis.

Oma kogemuste põhjal võib ta öelda, et turistid tahavad Saaremaale tulles näha ka õiget turgu. “Nii käsitöötegijad kui ka turistid on rääkinud, et eelistavad just turule omast otsekontakti ostja ja müüja vahel,” teadis Tarvis.
Lisaks turu praegusele kaubavalikule ei ole linnakodanikukomisjon rahul turu väljanägemisega.

“Lauad ja hooned on sellised, nagu nad on, väga palju on amortiseerunud. Muinsuskaitse müügilettidele katuseid omal ajal peale ehitada ei lubanud ning müüjad peavad olema sisuliselt lageda taeva all iga ilmaga,” märkis Tarvis, lisades, et ka turuhoone ei täida oma funktsioone.
“Juttu oli ka meeletust rüüstamisest ja lõhkumisest, kuuldavasti oli isegi ühte inimest seal elusalt prügikasti topitud, aga see on juba osa inimeste kultuuritase,” sõnas Tarvis.

Linnakodanikukomisjoni arvates peaksid turul ennekõike esindatud olema meie väiketootjad. “MTÜ Saaremaa Turundusühing on asutatud ning korraldas ka suvel ühe turupäeva. Siis selgus, et väiketootjaid tuli välja väga vähe. Probleem ongi selles, et väiketootjad on Eestis välja suretatud, meil on valdavalt suurtootjad,” tõi Tarvis välja murekoha. “Selle kohta öeldi ühel koolitusel, et meie majandus on nagu auto, millel ei ole pidurit, vaid on ainult gaasipedaal. Kui tee läheb kurviliseks, paneb auto puusse.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 26 korda, sh täna 1)