Lugeja kiri: Bussiliiklus tekitab jätkuvalt segadusi (7)

Mina sättisin ennast bussi peale sõiduplaani järgi, mida ma Liiva peatuses nägin. Buss tuli tükkmaad hiljem, ma kartsin isegi hilineda. Ka pilet maksis äkki palju – 50 krooni – aga ma mõtlesin, et ju see peab niimoodi olema, et 10 krooni oli juurde pandud. Kusagil polnud informatsiooni, kust kaudu see buss sõidab. Liival olid kirjas ainult Muhu peatused ja siis Kuressaare. Aga seda, mis edasi toimus, nimetan mina bussiekskursiooniks. Buss käis ära Koguvas, peale ega maha ei läinud mitte keegi. Olen teisteltki kuulnud, et see pidavat kogu aeg nii olema.

Siis keeras buss Tornimäe ja Pöide kanti, tegi seal vahepeal mingi ringi, ma jäin isegi tukkuma. Kui ärkasin, tuli ainult üks inimene peale. Siis seisis buss ühes peatuses ja tegi aega parajaks. Kusagil poole Saaremaa peal tuli metsa vahelt peale kolm vanemat inimest. Nad küll ei riielnud, aga tegid üsna valju häält, et miks buss ei tule plaani järgi. Bussijuht läks ja vaatas peatuses olevat plaani ja ütles, et see ei kehti enam. Tekkis küsimus, et kui plaanid muutuvad, miks siis uut plaani ei panda. Bussijuht ütles sellepeale, et kes see jõuab iga nädal uut plaani panna.

Buss sõidab nii suvalistel aegadel, ma ei tea sedagi, millal ma tagasi saan. Bussijaama seina peal olid kirjas kiirliinid ja ma ei leidnud kusagilt informatsiooni kohalike liinide kohta, mitte kusagilt polnud lugeda seda, millal ma koju saan.
Vahel olen Orissaares oma asju ajamas käinud. Ükskord tagasi tulles keeras buss jälle Koguvasse, ma küsisin bussijuhilt, mis sa sinna lähed, kes sealt siis tuleb? Ta vastas, et sealt ei tulegi mitte kedagi, võib-olla kord kuus, aga käima peab iga päev. Minu meelest peab aga keegi ka need tühjad kilomeetrid kinni maksma.

Laupäeval jäi mul Orissaares käimata, sest kella kolmest bussi ei tulnud. See oli mulle üllatus, sest see buss on kogu aeg käinud ja pole kunagi tühi olnud.
Olen Muhus elanud 35 aastat ja kogu aeg on olnud hea bussiliiklus. Nüüd olen ähmis, sest kui ka kodust minema saan, ei tea ma kunagi, millal koju tagasi saan. Kas peab siis tõesti iga sõidu eel informatsioonist telefoni teel küsima, millal buss läheb?

Mina näiteks ei teadnud ka seda, et kui buss teeb suurema ringi, siis pean selle sõidu eest rohkem maksma.

Hilja Pauts

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 24 korda, sh täna 1)