IRL sööstab linnas valimistulle rekordiliselt pika nimekirjaga (14)

IRL sööstab linnas valimistulle rekordiliselt pika nimekirjaga

 

Kohalike valimiste ajaloo jooksul pole Kuressaares seni veel ühegi valimisliidu või erakonna kandidaatide nimekiri küündinud 50 nimeni. Seekord tuleb Isamaa ja Res Publica Liit välja koguni 73 kandidaadist koosneva nimekirjaga.

Eile õhtul kukkunud tähtajaks oli valimiskomisjonile Kuressaares esitatud seitse nimekirja. Nendes asub 18. oktoobril toimuvatel kohalike omavalitsuste volikogude valimistel 21 Kuressaare linnavoliniku tooli jahtima 197 inimest, mis on siiski ühe võrra vähem kui eelmistel, 2005. aasta valimistel.

IRL-i 73 kandidaadiga nimekirjale järgnevad Keskerakond 46 ja Reformierakond 45 nime sisaldava nimekirjaga. 

Pikkus pole oluline 

Juba 10 aastat Kuressaares valimised võitnud ja võimul olnud Reformierakonna esinumber, praegune linnapea Urve Tiidus märkis Oma Saarele, et IRL-i nimekiri pole mingi üllatus, kuna Isamaa ja Res Publica ühinesid pärast eelmisi valimisi.

“Minu teada oli neil eelmistel valimistel kahe partei peale kokku samapalju kandidaate,” ütles Tiidus.
Nimekirja pikkust ei tähtsustaks oma sõnul üle ka IRL-i esinumber, linnapeaks või volikogu esimeheks hakkama nõustunud Toomas Takkis.
Tema sõnul ei otsusta nimekirja pikkus veel suurt midagi ning enne valimisi ei maksaks eufooriasse sattuda.

Samas näitab valimiste senine ajalugu, et mida pikemaks oli endise Isamaa nimekiri venitatud, seda rohkem hääli ka saadi.
Olgugi et valimisnimekirjades sisalduvad nimed avalikustatakse alles järgmisel nädalal, mainis Takkis tõsiasja, et nende nimekirja koondunutest 2/3 ei ole erakonna liikmed, vaid hoopis parteitud linnakodanikud.
Keskerakonna Kuressaare esinumber Kalle Laanet ütles Oma Saarele, et nemad pidasid nimekirja koostamisel silmas pigem kvaliteeti kui kvantiteeti. 

Seitse üritajat

Kolme suure erakonna nimekirjadele sekundeerib neli lühemat nimekirja.
Neljandat kohta pingereas hoiavad sotsiaaldemokraadid 17 nimega, valimisliit Kuressaare Kodanik läheb valimistele 10 kandidaadiga ning Roheliste erakond ja kristlikud demokraadid kumbki kolme kandidaadiga.
Üksikkandidaate Kuressaares ei ole.
Nii Urve Tiidus kui ka Toomas Takkis pidasid üllatuseks, et Kuressaares on loodud valimisliit.

Teadaolevalt seisavad Kuressaare Kodaniku eesotsas eelmistel valimistel Rahvaliidu nimekirjas kandideerinud Slavik Bõstrov ja Taavi Rauniste.
Rahvaliit oma nimekirjaga Kuressaares seekord välja ei tule.

 


 

Kas Kuressaare volikokku pääseb vaid kolm parteid?

Kuressaare linnavolikogu viimases kahes koosseisus on olnud esindatud kuue nimekirja kandidaadid. Ühe liikmega volikokku pääsenud nimekirjadest on olnud väikseim 2002. aastal 13 liikmeline Res Publica nimekiri, mis ületas napilt valimiskünnise. Samas ei olnud suuremate erakondade nimekirjades toona nii palju nimesid.

Seega on lähenevate valimiste puhul suurim tõenäosus, et Kuressaare volikogus saab peale valimisi olema ajaloo väikseima arvu eri poliitiliste jõudude esindajaid.
Isikumandaati, mis viimastel valimistel küündis 236 hääleni, vaevalt et keegi väiksemates nimekirjades kandideerijatest saavutab. Seni on see pigem olnud suuremate erakondade esinumbrite pärusmaa. Viimastel valimistel said isikumandaadi näiteks Jaanus Tamkivi, Arvo Ader, Tiiu Aro ja Toomas Takkis.

Lisaks kolmele suurele nimekirjale – IRL, Reformierakond, Keskerakond – on suurim tõenäosus oma esindaja volikokku saada 17-liikmelisel sotsiaaldemokraatide nimekirjal. Kuid viimastel valimistel kahel korral alla kümneliikmelise nimekirjaga osalenud sotsid ei ole seni erilise häältekorjamisega hiilanud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 39 korda, sh täna 1)