Lugeja kiri: 65 aastat lahingutest Sinimägedel

25. juulil võtsid Saaremaa vabadusvõitlejate ühingu mehed ette ühise bussisõidu Sinimägedele, kus toimus Eesti vabadusvõitlejate liidu kokkutulek.

Veterane, kes veel reisiks valmis, oli vaid 9 meest. Täiendust saime aga noorte toetajate poolt. Vanu vabadusvõitlejaid on üle Eesti veel napilt 1600.
Lõunat pidasime kella 16 paiku Iisaku sööklas, ööbimine oli korraldatud Jõhvi Kaitseliidu Alutaguse maleva majas. Hommikul algaski sõit Sinimägedele. Ilm oli hästi palav. Pärgadepanekul mängis orkester Juhan Aaviku “Puhake, paremad pojad, pärjatud olgu te kalm. Kodule olite kaitseks, vallina teras ja malm”. Pärast seda oli palju sõnavõtte.

Ei saa ka mina elu lõpuni unustada seda 25. juuli hommikut, kui kell 7 algas meeletu turmtuli, mis kestis mitu tundi. Meie suurtükipatarei asus 7 kilomeetri kaugusel. Kahurid lasid välja oma mürsuvarud ja ei läinudki palju aega, kui telefonitsi anti käsk kahur hävitada ja taanduda. Taandusime Sinimägedele ja sealt Toila metsalaagrisse. Kui palju häid sõpru jäi aga maha…

Niipalju siinkohal mälestusi. Kell 13 pakuti sõdurilõunat, välikatlas keedetud hernesuppi. Tekkisid vestlusringid ja peagi kostsid ka sõdurilaulud. Veel sai külastatud Vaivara Sinimägede muuseumi, pool viis õhtul algas kojusõit.
Veel tahan teatada, et 12. septembril toimub kaitseliidu majas kell 10 üldkoosolek. Ootame rohket osavõttu!

Lembit Mölder

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 13 korda, sh täna 1)