Endised töötud lõid kaheksa töökohta (2)

Endised töötud lõid kaheksa töökohta

PAGARITÖÖKOJA SÜDA: Klaudia Majorova näitab uhiuut ahju, milles hakatakse küpsetama Rehe Pagari pirukaid, stritsleid ja kringleid.

Saare maakonnas on töötukassa ettevõtluse alustamise toetusega loodud tänavu esimese seitsme kuuga kuus ettevõtet, mis äriplaanide kohaselt peaksid tööd andma kaheksale inimesele.

Töötukassa Saaremaa osakonna juhataja Kaie Lepa sõnul on ettevõtluse alustamise toetuse abil tegevust alustatud järgmistes valdkondades: iluteenindus, vaba aja tegevus, reisijate meritsi vedu, pagaritoodete tootmine ning nõustamine.

“Vaid üks meile esitatud äriplaan ei vastanud nõuetele ja jäi seetõttu rahastamata,” märkis Lepp. Tema sõnul on kõik Saare maakonnas toetuse saanud inimesed vastavad tingimused täitnud ja praeguse seisuga pole veel keegi pidanud raha tagasi maksma.
Üks töötukassa ettevõtlustoetuse saajatest on Klaudia Majorova. Lähiajal kavatseb aastaid kaubanduses ja pagaritööstuses töötanud naine Kuressaares Rehe tänaval pagaritöökoja avada.

Töötukassast saadud toetuse abil on ta juba muretsenud vastava sisseseade ning praegu käivad viimased ettevalmistustööd. Uues ettevõttes on neli töökohta ja kui töökojal edukalt hakkab minema, on plaanis palgata veel üks töötaja.
Küsimusele, kas toetuse saamine oli keeruline, vastas Klaudia Majorova: “Kerge see just pole, kui inimesel on aga julgust, tahtmist ja pealehakkamist, siis miks mitte proovida.”
Majorova sõnul oli kõige keerulisem ja aeganõudvam tõhusa äriplaani koostamine.

“Sul peab olema selge visioon sellest, mida kavatsed teha, kui palju ja kuidas kavatsed jne, jne,” rääkis ta. “Ühesõnaga, kõik majanduskalkulatsioonid peavad vastama tegelikkusele ja uisapäisa ei tasu midagi kirja panna, sest sinu äriplaani loevad ikkagi asjatundjad.”
Kuna Klaudia Majoroval on varasemast ajast pagaritöö kogemus olemas, ei pidanud ta äriplaani koostamisel kõrvalist abi kasutama. Naise sõnul tuli talle aga suureks kasuks töötukassa korraldatud ettevõtluskoolitus, kus teadmisi jagati just algajatele ettevõtjatele.

Kogu riigis on töötukassa ettevõtluse alustamise toetusega rajatud tänavu esimese seitsme kuuga 245 uut ettevõtet, mis äriplaanide kohaselt peaksid tööd andma 374 inimesele.
Alates toetuse asutamisest 2003. aastal kuni tänavu juuli lõpuni on selle abil Eestis loodud 1835 ettevõtet, kus töötajaid on kokku 2299. Aastatel 2003–2008 on töötukassa keskmiselt rahuldanud 82% ettevõtluse alustamise toetuse taotlustest.


PEAB VÄHEMALT AASTA TEGUTSEMA

Töötukassa analüütik Anne Lauringson ütles, et üsna palju toetuse saajaid on olnud teenindussektoris (näiteks juuksuri- ja ilusalongid, solaariumid), põllumajanduses ja metsanduses, kuid ka rõiva- ja tekstiilitööstuses.

Toetuse saaja peab tegutsema vähemalt ühe aasta, vastasel korral võidakse toetus tagasi nõuda. Kuigi 2008. aastast alustati suurema, kuni 70 000 krooni suuruse toetuse väljastamist, ei ole seni ühtegi toetust tagasi nõutud.

“Kindlasti võib neid [tagasinõudmisi] tulevikus tulla, kuid see protsess võtab aega,” ütles töötukassa ettevõtluse alustamise toetuse teenusejuht Raido Raudnagel Postimehele.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 146 korda, sh täna 1)