Aasta õpetaja 2009 on Raili Kaubi (7)

Aasta õpetaja 2009 on Raili Kaubi

INNOVATIIVNE: Aasta õpetaja 2009 Raili Kaubi arvates ei ole käsitöö ainult vanamoodne soki kudumine. Tema läheneb ainele omal viisil.

Kuressaare gümnaasiumi käsitööõpetajat teatakse nii maakonnas kui ka vabariigis. Ning pealegi olevat KG käsitööklass selline ruum, kus alati mõni õpilane viibib. “Unustavad vahel isegi ära, et mina ka seal olen,” naerab värske aasta õpetaja.

Pedagoogikamagistrist õpetaja-metoodik Raili Kaubi peab aasta õpetaja tiitlit suureks tunnustuseks, kuigi märgib, et nende koolis oleks kamaluga häid õpetajaid, keda selle auga pärjata.
Kaubi märgib, et oma osa tiitli saamisel on ka toredatel õpilastel, kes tahavad käsitööd õppida. “Mul ei ole kordagi tulnud sellist tunnet, et on jama ja lähen minema,” räägib 1992. aastast õpetajaametit pidav Kaubi.

Loominguline aine

Tema sõnul on käsitöö vabam ja loomingulisem kui ehk teised, klassikalised õppeained. “Ei ole nii rutiinne,” nendib ta. Kui keegi aga arvab, et käsitöö on oma olemuselt veidi vanamoodne õppeaine, siis Raili Kaubi lükkaks selle seisukoha kohe ümber. “Käsitöö ei ole ainult see, kui vanaema sokke koob,” ütleb ta.

Innovatiivset lähenemist oma õppeainele on Raili Kaubi püüdnud levitada ka mujal Eestis, koolitades teisi õpetajaid teemal, kuidas kasutada arvutit käsitöö õpetamisel. Kaubi sõnul arendab koolitamine ka teda ennast.
Kaubi on ka noorte moeloojate konkursi Koolimood siinne eestvedaja ning nii mõnigi tema õpilane on võitnud vabariikliku konkursi ning saanud nüüd juba tunnustatud rõivadisaineriks.

Lai haare otsustas

Raili Kaubi haare vabariiklikul tasandil saigi Saare maavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Raivo Peetersi sõnul otsustavaks. Kokku esitati aasta õpetaja tiitlile seitse õpetajat viiest maakonna koolist, kes Peetersi kinnitusel on kõik tunnustust väärt pedagoogid.

Kuressaare gümnaasiumi direktor Toomas Takkis ütles vahetult pärast teadasaamist, et aasta õpetaja on valitud KG-st: “Me tegime jälle ühe aasta õpetaja!” Küsimusele, et kuidas siis KG-s see tegemine käis, vastas Takkis, et nende kooli õpetajad on lihtsalt tublid ja uuendusmeelsed. “Kool soodustab seda, ootab ja kui nad seda ei ole, siis lausa nõuab,” ütles Takkis,

Kaubi esitasid aasta õpetajaks KG ametiühing ja kooli hoolekogu. Kaubi ise teadis, et teda on esitatud. Otsuse teinud komisjoni kuulus neli maavalitsuse ja kolm maakondliku ametiühinguorganisatsiooni esindajat. Üks komisjoni liige taandas ennast otsustamisest.
Üle Eesti valitud aasta õpetajaid tunnustab oma vastuvõtul oktoobrikuus haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 141 korda, sh täna 1)