Valdade valitsemiskulud ei ole võrreldavad (6)

Valdade valitsemiskulud ei ole võrreldavad

 

Eilne Äripäev avaldas omavalitsuste valitsemiskulusid kõrvutava info. Ehkki riigikontroll taunis säärast valdade-linnade edetabelitesse seadmist, on ehk ikkagi huvitav teada, kus asetsevad selles reas Saare maakonna omavalitsused.

Eesti kõige suuremate valitsemiskuludega omavalitsus on Äripäeva andmeil Ruhnu vald, kus valitsemiskulud elaniku kohta (31.12.2008 seisuga) olid 8795 krooni. 30. kohal on Torgu (3586 krooni), 31. kohal Mustjala 3473 krooniga, 35. kohal Leisi 3387 krooniga ning 38. kohal Laimjala 3321 krooniga elaniku kohta.

Väiksemate valitsemiskuludega omavalitsuste pingereas on Saaremaa omavalitsustest 38. kohal Kärla vald, kus eelmisel aastal kulutati valitsemisele 1634 krooni inimese kohta, ja 40. kohal 1645 krooniga Orissaare vald.

Nagu märkis eile riigikontrolli kohaliku omavalitsuse auditiosakonna peakontrolör Airi Mikli, ei ole valitsemiskulud eri omavalitsustes siiski võrreldavad. “Eelarvekorralduse kohaselt otsustab tulude ja kulude detailse liigenduse valla- või linnaeelarvesse iga omavalitsuse volikogu,” täpsustas Mikli, lisades, et eelarve osa “üldised valitsussektori teenused” sisaldab nii valla- kui ka linnavolikogu, valla- ja linnavalitsuse kulusid ning reservfondi, lisaks veel muid üldisi kulusid. Samas on omavalitsused otsustanud osa ametnikega seotud kulusid kajastada hoopis vastavate tegevusalade kuludes.

Eelpool öelduga oli nõus Orissaare vallavanem Raimu Aardam, kes märkis, et osas valdades on sotsiaaltöötajate palgad märgitud sotsiaalteenuste rea peale ning osas kajastuvad vallaasutuste palgad valitsemise real. “Kindlasti tuleks seda tabelit enne analüüsida,” arvas Aardam, kes eile lõuna ajal ei olnud Äripäeva “edetabelit” oma silmaga veel näinud.

Ka Leisi vallavanem Ludvik Mõtlep oli üllatunud, kui kuulis Leisi valla nii kõrgest kohast, ning seda just valitsemiskulude pingereas. “Mina seda kommenteerida ei oska, sest ei tea, millist metoodikat on arvutamisel kasutatud,” nentis Mõtlep, kes peab Leisi valitsemiskulusid siiski optimaalseiks. “Üks teine tabel ütles, et meil on hoopis väikesed valitsemiskulud – need on 8 protsenti eelarvest,” lisas Leisi vallajuht.

Nii Aardam kui ka Mõtlep kinnitasid, et nende juhitavates valdades on ametnike arv üsnagi optimaalne – Orissaare vallamajas on tööl kümme ja Leisi vallamajas 11 inimest. Mõlemad vallavanemad nentisid, et nii Leisis kui ka Orissaares makstakse vallaametnikele suhteliselt väikest palka ning kindlasti on ka Saare maakonnas omavalitsusi, kus spetsialistid teenivad rohkem. “Mul on vahel mõne väikese valla palkasid vaadates päris piinlik oma ametnike ees,” tõdes Mõtlep.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 59 korda, sh täna 1)