Kust leida Muhu uudiseid? Oma Saarest muidugi!

Lõikuskuu hakkab oma otsi kokku korjama, tee mis tahes. Inimesed kookivad teejaares tuhlid võtta, mädanik kippude sisse minema.

Pühabe põristati Muhu muuseumis trumma. Noortekeskuse trummilaagri tegelased trummisid päris mitu ja päris kenad lugu. Ma kuulasi, et nee ollid heaste esitat ja mõtlesi siis kõikide sii ja seal rinki köivate kontsertite peale. Põlegid taris kaugelt otsida ühte vägevad elamust. Kis Koguva hiljaks jähid, nee ilma jähid. Terit trummiõpetajale Jarmo Moilasele. Ja seal olli neid teisi koa veel, et terit siis kõigile!

Muhu kodulehe pealt uudissid otsida oo sagedaste päris tulutu tegevus. Ma juba voata huviga, misasju seal kõike põle. Paljud oo üldse loobun selle värava kaudu mingi teabe otsimisest. Liiva poe juures tulba peal oo natusse rohkem kuulutusi väljas, aga seal jälle see viga, et ülestähendused kippuvad minema kõndima. Nõnna soavad muhulased sündmustest teada sagedaste kas üksteese käest või pärast nende toimumist. Mõni üksik juhus välja arvata.

Kui MTÜ Muhu Mõte hakkas mõtteid kokku korjama, siis üks küsimus olligid, kuidas soaks tekita sõukse kindla kohja, kust Muhu soare peal aste leidvate asjade kohe soab kätte kogu teabe nii see muhulane, kis Muhus elab kui see, kis mandrimaal näiteks ülikoolis tarkust korjab.

29. augustil kellu 20 paiku tähistatse Koguva randas Muinastulede ööd. Mängab Hanila kapell, kedast peetse üheks vägevaks esinejaks ja kommentaare põlle taris. Koguvas oo sammal aal avatud Kunstitall, kus soab nähe kahte mereteemalist näitust ja soovi korral kohvi rüübata.
1992 voastal köisid Muhus Norra viikingid. Nende mereretkede ja merekultuuri auks süüdatse nüüd iga sui lõppus vee jaares erinevates paikades lõke ja mõeldasse nende peale, kis vee peal.

Viikingitele oo vahepeal tükkis ligemale jõutud. See mis Salmel päevavalgele tulli, olli ennekõike väga põnev ja kangeste suure ajaloolise tähendusega.
Tuleb meele üks lugu mitukümmend voastad tagasi. Tartus arstiteaduskondas köis üks tuttav, kelle kursusel olli paer Soaremaa tüdrikud.
Soarlased ollid suurema kondiga pitkad noorikud ja seljataga kutsuti neid salaja viikingiteks. Tuttav reakis sinisilmselt nendele selle seljataguse jutu ette ja pidi siis ise “viikingite” käest nahapeale soama.

Nõnna. Muhus oo nüüd kaks uut rattamarsruuti. Mõlemad hakkavad Kuivastust peale ja viivad Väikese väina tammini. Põhja-Muhu rada oo 52,5 km pitk ja läheb läbi Hellamaa, Pärase, Lõetsa, Vahtraste, Nõmmküla, Pallasmaa, Rebaski, Tamse, Külasema, Rinsi, Viira, Piiri, Igaküla, Koguva, Rootsivere ja Nautse külade. Teine oo 26 km pitkune Lõuna-Muhu rada ja see viib Kuivastust Võikülase, Rässa, Simistele, Pädaste, Lahekülase, Suuremõisa, Nurme, Linnussele ja Nautse. Voldikud rattaradade kohe oo soaja eesti ja inglise keeles Muhu vallavalitsusest ja Muhu turismieetevõtjatelt.

Rattaradade arendamise projekt viidi ellu piirkondade konkurentsivõime arendamise väikeprojektide programmi toetusel, mille eraldas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. 
Lugege vahepeal ilmun uut Muhulase lehte. Seal oo muuseas Arne Vinkeli kirjutis Muhu vägilasest Mustast Mardist, Irma Järvesalu ja Rein Lahke kirjutis augustikuus manalateed läin tublist muhulasest Manivald Noorest.

Veel kirjutatse, et Muhus Lõunarandas oo avatud 55 kaikohjaga uus jahisadam, midast selle sui oo külastan 76 jahtlaeva. Kirjutatse koa koolilaste bussisõidu kiipkaartidest ja lubatse nii kooli- kui GoBus liinide kohe kodulehele teave üles panna.
Te korjake pimeks aaks valgust südame ja olge munuksed!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 26 korda, sh täna 1)