Muusikaline kompott kodusaarel kodustele

Möödunud reedel jõudis Kuressaare Linnateatris publiku ette kolme noore muusiku esimene ühine ametlik kontsert, mis pakkus Saaremaa publikule ainulaadse elamuse.

Leana Vapper (Flaami torupill ja plokkflööt) on Saaremaa tüdruk, kes elab ja õpib Belgias. Jörgen Liik (kitarr) on Saaremaa poiss, kes sügisest elab ja õpib Tallinnas. Anouk Sanczuk (viiul) on aga Belgia tüdruk, kes külastas Saaremaad elus esmakordselt. Need kolm tõsiasja annavad võtme mõistmaks kultuurilisi keerdkäike, mis reedel toimunud tunniajast vabas vormis kontserti iseloomustavad.

Kavva või playlist’i (noorte ühine suhtluskeel oli inglise keel) kuulusid lisaks eesti ja flaami rahvamuusikale ka lood, mis pärit näiteks Bretoonimaalt või Rootsist, samuti oli kavas autorimuusikat. Erinevad meloodiad ühendati omavahel osavalt, nii et kõlama jäi mängurõõm ja muusika, mis ei küsi riigi- ega rahvuspiirest. Eriti põnev oli jälgida Jörgeni ja Anouki duetti, kus oli ühise lingvistilise emakeele puudumisel ainsaks suhtlusviisiks muusika.

Pärimusmuusikat peetakse eriti tugevalt ühe rahvusega seotud kultuurinähtuseks, seetõttu on erinevate maade muusika ja muusikute vahel tekkiv sünergia värskendav ja ainulaadne. Kuid mida aeg edasi, seda vabamaks ilmselt muutuvad pärimuskultuuri tõlgendamise võimalused ja mis parata, võõrad kombed, keel ja muusika tekitavad suuremat uudishimu kui enda oma.

Peaasi on suuta siiski veidi ka ennast säilitada, mille võimalikkust Leana, Anouk ja Jörgen väga edukalt tõestasid – kolm erineva rahvusliku ja ka muusikastiili-taustaga interpreeti lõid tervikliku kontserdi ja keegi ei pidanud selleks oma kultuurist lahti ütlema.
Vaid kolmepäevase etteteatamisega aset leidnud kontserdile oli kohale tulnud terve toatäis muusikahuvilisi, kes samuti näisid toimunuga rahule jäävat.

Lõpuks oleks paslik tsiteerida Leana kauaaegset õpetajat Tiiu Maripuud: “Soovin teile, et te aastakümnete pärast veel samasuguse siira rõõmuga muusikat teeksite nagu praegu!” Tõesti, ega muusikutele saagi midagi paremat soovida.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 15 korda, sh täna 1)