Loona mõisas kõlas kammermuusika

14. augustil oli vaatamata vihmasele ilmale Loona mõisas, Vilsandi rahvuspargi keskuses tore ja pisut ka pidulik päev. Romantilise flöödikontserdiga tähistati Baltimaade ja Eesti looduskaitse alguse 99. aastapäeva. Algas meie looduskaitse sajas aastaring.

Kui nüüd mõelda, et aasta tagasi tähistasime vabariigi 90-ndat juubelisünnipäeva, siis on selles võrdluses omajagu imestamist ja lugupidamist väärivat. Juba enam kui 100 aastat tagasi leidis üks Vilsandi mees kodukandi looduse sedavõrd väärt olevat, et seda omal moel hoidma hakata. 14. augustil 1910 sai Riia Loodusuurijate Seltsiga leping sõlmitud, mis, nagu täna teame, tähistab kogu Tsaari- Venemaa (mille provints Eesti tol ajal oli) looduskaitse algust.

Sel puhul olid Loona mõisa härrastemajja muusikalist külakosti tooma tulnud muusikud Nicolas Piquet (flööt) ja Xavier Bressy (klaver) Bordeaux’st, Prantsusmaalt. Ettekandele tulid Euroopa romantikutest heliloojate parimad palad.

Kava oli vaheldusrikas, solistid vahendasid meeleolusid võluvalt ja ekspressiivselt. Lisaks säravatele duettidele sai publik kuulata ka mõlema instrumentalisti virtuoosset sooloesinemist. On tõeliselt nauditav kuulata ja vaadata oma ala meistrite musitseerimist. Just muusika vaatamine on väärtus, mis kodus plaate kuulates olemata jääb. Muusiku näppude osavus, kehakeel, ilme, intoneerimine – seda kõike saab kogeda vaid kontserdisaalis.

Tunnustus ja tänu ka soojale ja positiivselt häälestunud publikule. Loona mõisa saal on justkui loodud intiimseteks kammerkontsertideks. Rahvast mahub parasjagu ja nii moodustubki esinejatest ja publikust omamoodi sõprukond, keda liidab huvi kauni muusika vastu.
Rõõm oli publiku hulgas näha silmapaistvalt arvukalt Saaremaaga tutvuma tulnud välisturiste.

Eriline tänu Erki Pehkile, kes oma prantsuse sõbrad meile Loonale esinema tõi.
Loodusest inspireeritud kontserti täiendas hästi Lembit Michelsoni ja Meelis Adamsoni looduse makrofotode näitus.
Loona mõisa uus pererahvas jätkab muusikat ja loodust ühendava sarjaga mõisa iidses ja väärikas härrastemajas. Nagu loodus vahetab sügise saabudes värve, vahetame meiegi suvise näituse sügisesema vastu.

Järgmine teema on juba teada: kiskjad, ja rõhu asetame seekord hundile.
Ootame kõnelema kiskjate uurijat ning lisaks pakume kuulata “hundimuusikat”. Kuupäev alles täpsustub, kuid kindlasti anname üritusest teada ka meedia vahendusel.

Maarika Toomel
MTÜ Loona

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 12 korda, sh täna 1)