Koikla külas möllas äike perest peresse

Koikla külas möllas äike perest peresse

LÕI KILBI SEGI: Marjatta Matilainen näitab elektrikilpi, kus välk ringi möllas.

Reede öösel kella poole nelja ajal kärgatanud kõu tegi mitmeid pahategusid Leisi vallas Koikla külas. Külaelanike sõnul lõi äike töökorrast välja telefone, arvuteid, suurimad kahjustused põhjustas aga Marjatta ja Tapani Matilaineni suvekodus.

“Kaks pauku oli. Esimese ajal kargasin püsti ja proua veel ütles mulle, et ära muretse, see äike on kaugel,” seletas Kaevu talu peremees Tapani vaheldumisi eesti ja soome keeles. Kui siis äkki uuesti kärgatas, lõi magamistoa valgeks ja kõik kohad olid musta suitsu täis.
“Suitsuandur hakkas hirmsasti karjuma, võtsin selle ja kustuti, tegin uksed-aknad lahti ning hakkasin vaatama, kus põleb,” kirjeldas peremees. “Mõtlesin, et nüüd küll see maja läks meie käest.”

Maja ühte otsa magamistuppa sisse löönud välk liikus juhtmeid mööda kööki, edasi elektrikilpi, kust oli välja löönud nii juhtmed, arvesti, peakaitsed kui ka lülitid, ning väljus lõpuks maja teisest otsast läbi katuse, purustades katuselaua.
Perenaine näitas ka juhet, mis ei olnudki seinakontaktiga ühenduses, aga välk oli sellelegi oma jälje jätnud…

“Mõtlesime veel just reedel, et ostame uue sügavkülmiku ja pesumasina – siis oleksid need kõik töös olnud ja me oleksime pidanud jälle uued ostma,” ohkas mees, rõõmustades, et õnneks siiski maja põlema ei läinud. Soomlaste üleaianaaber, Pihla talu perenaine Linda Traumann ütles, et tõusis valju kärgatuse peale üles ja tõmbas stepslid seinast välja.

“Hakkasin just aknast vaatama, et kas naabrimees on üleval, kui siis käis selline plaks kohe ja ma hüüdsin poisile, et nüüd lõi kuskile sisse. Siis hakkasin vaatama, et mis nad käivad taskulambiga edasi-tagasi,” rääkis naine.
Tema sõnul tegi välk küla majapidamistest paljudele kahju. “Mitmel on telefonid ja arvutid, kõik läbi läind,” ütles naine, kellel välk kahjustas kahte televiisorit.

Läheduses elav Annika Seema rääkis, et nemad ärkasid välgusähvatuse peale ja päris kõva pauk käis ka.
“Esimene mõte oli, kui see sähvakas oli ära käinud ja kärsahais oli, et nüüd lõi sisse,” rääkis ta. Nende majas tuleb ära vahetada laeplaadid, mille pealmine kiht oli ära koorunud. Ka võttis välk majast voolu ning telefoni- ja internetiühenduse.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 41 korda, sh täna 1)