Põllumees lõa otsas

Põllumees lõa otsas

 

Põllumees on masenduses. Kui saak on hea ja ilm nöögib, on häda. Kui saak hea ja taevataatki hõlpu annab, ka siis on hädad kollitamas. Hinnad lähevad nii alla, et juba saagi müümise peale mõtlemine tundub valus.

Et saada põllumajandustoetusi, seob põllumees end viieaastase lepinguga ja jääbki selleks ajaks PRIA lõa otsa. Kui kaupmees paneb poe kinni, siis põllumehel seda võimalust ei olegi. Kes tahaks oma kodutalu pankrotti lasta ja põõsa alla kolida. Jama missugune!

Lisaks lepingutele riigiga on enamikul kaelas ka investeerimislaenud. Ei ole just väga kaugele jäänud ajad, kui viljahind rühkis kolme ja poole krooni ligi ja kõikjalt anti mõista, et teravilja kasvatada tasub. Sel ajal said tehtud ka investeerimisotsused ja viljakasvatus hoo sisse.

Nüüd, kus saagi eest saab loodetust juba poole võrra vähem, on kõigil raske. Aga liisingud ja laenud tahavad maksmist ning kohustused riigi ees täitmist. Palu või taevataati, et saagid nadimaks jääksid, ehk siis on hindade normaliseerumist loota.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 10 korda, sh täna 1)