Kas kogudused osutavad ebaseaduslikku majutusteenust? (19)

Kas kogudused osutavad ebaseaduslikku majutusteenust?

KOGUDUSTE VAHELINE KOOSTÖÖ: Püha kogudus on näiteks koostöös mitme sõpruskogudusega kohandanud koguduse ruume selliselt, et seal oleks võimalik leerilaagreid korraldada.

Saare maakonnas on kuus kirikut, kes väidetavalt reklaamivad end turismiinfo lehekülgedel majutajatena, kuid ei ole end registreerinud majandustegevuse registris. Koguduste esindajad kinnitavad aga, et nad majutavad vaid oma organisatsiooniga seonduvaid inimesi, ega ole rahul, et neid üldse turismitaludega võrreldakse.

Sõrve turismitalu pidaja Jüri Mitt lubas ametnikega mitte suhelda seni, kuni ebaseaduslike majutusteenuse osutajate nimekiri on vähemalt poole võrra lühenenud.

Eriti teeb Mitile meelehärmi see, et selles nimekirjas on ka kuus Saaremaa pühakoda. “Kui tehakse äri, on kirik riigist lahutatud, aga kui on vaja katust parandada, siis peab vald appi tulema,” ütles turismitalu pidaja ja ebaseaduslike konkurentidega võitlusse asunud Jüri Mitt. Tema sõnul oli eelmisel aastal neid rohkemgi, kuid osa on end nüüd juba registrisse kandnud.

“Sõrve turimistalu pidaja informatsioon puudutab teoreetiliselt kõiki üle-eestilise “Teeliste kirikute” programmiga liitunud kogudusi, kellest osa juures on palveränduritel võimalik  peavarju saada,” ütles Kuressaare Laurentiuse koguduse õpetaja Anti Toplaan, lisades, et selle programmi raames trükitud brošüüris on kirjas need kirikud või palvemajad, kus on võimalik telkida või ööbida.

“Kui selle raames avalikult väljastatud info lubab seda mõista nii, nagu väidab lugupeetud Sõrve turismitalu pidaja, tuleb see viia seadusega vastavusse, et see ei tekitaks küsitavusi,” lausus Toplaan, selgitades, et reeglina ei paku kirikud majutust selle tavalises mõttes juhuslikele inimestele.

“Juhuslik inimene ei pöördu kiriku poole sellise sooviga ja kirikud ka sellist teenust ei paku,” märkis Anti Toplaan, lisades, et kui seda tehakse, peab olema tegu litsentseeritud majutusasutusega.
Saarte praost Veiko Vihuri ütles, et kogudused otsustavad ise oma ruumide kasutuse üle, ja kinnitas, et koguduste juures peatuvad kirikuga seotud inimesed.

“Võrdlus turismitaludega ei pea paika – kiriku põhitegevus on usu levitamine ja hingede päästmine, mitte majutus,” ütles praost, lisades, et samas pole turismitaludel probleeme lagunevate kirikuhoonete ning pastoraatide kümneid ja sadu miljoneid kroone maksva remontimise ja ülalpidamisega.

“Muidugi majutame teid,” vastati aga nagu kiuste Oma Saare töötajale ühest Kesk-Saaremaal asuvast pastoraadi öömajast, millega helistaja kohe kuidagi seotud ei olnud. Kodulehelt sai ka lugeda, et ööbimise ja hommikusöögi hind on paarsada krooni. Seadus sõprade majutamist ei reguleeri, küll aga tuleb ettevõtlus registreerida siis, kui majutamise eest küsitakse raha. Juulikuus ei olnud aga see 10-kohaline majutusasutus veel majandustegevuse registrisse kantud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 43 korda, sh täna 1)