Turismitalu pidaja alustas vaikivat protesti (10)

Sõrve turismitalu pidaja alustas vaikivat protesti, et pöörata ametnike tähelepanu ebaseaduslikule majutusärile Saare maakonnas.

“Kui minu juurde tuleb kontroll, siis ma ulatan talle nimekirja,” ütles Sõrve turismitalu peremees Jüri Mitt, kelle sõnade kohaselt on tal seal nimekirjas umbes 40 ebaseaduslikult majutusega tegelevat ettevõtet, ning sinna on lisatud ka protest, et kui nimekiri väheneb vähemalt poole võrra, siis hakkab ta taas ametnikega suhtlema.

“Tuleb näiteks päästeteenistusest keegi, siis palun väga, vaadaku mu tubades ringi, ulatan talle selle paberi, aga ühtegi allkirja ma ei anna ja temaga ma ei räägi,” tõi Mitt lihtsa näite, lisades, et muudmoodi ei saa enam tema arvates ametnikke mõtlema sundida.
Tänavune turismihooaeg Saare maakonnas on näidanud, et möödunud aastaga võrreldes on mitteametlike majutajate arv, kes ei ole end majandustegevuse registrisse kandnud, kordades kasvanud ning neid on umbes 40.

Ausalt registrisse kantud majutajaid aga kontrollivad lisaks maksu- ja tolliametile ka veterinaar- ja toiduameti töötajad ning tervisekaitseinspektsioon ja päästeamet.
“Ühed majutajad peavad kannatama välja kontrollid, peavad vastama nõuetele ning tasuma makse, aga teisi ei kontrolli ju keegi,” tõi Mitt näite, lisades, et kontrollid teavadki tulla vaid siis, kui majutusettevõte on registris.

Miti sõnul on seaduses selgelt öeldud, et sellel, kes tegeleb majutusega, peab majutuskoht vastama nõuetele ning tervisekaitsja peab raudselt kõik üle vaatama, see aga võib paljudele olla ebamugav ja nad üritavad ilma selleta läbi saada.
“Ja mitte midagi ei juhtu,” on mees nõutu.

Reporter tegi eksperimendi

Uudistesaade Reporter tegi nädal tagasi ka eksperimendi, helistades end internetis reklaamivatele majutusasutustele, mis ei ole kantud majandustegevuse registrisse, ning selgelt oli näha, et majutajad olid valmis võtma oma katuse alla kümneliikmelise seltskonna ja muidugi raha eest. Salamisi turiste vastuvõtvad asutused ajavad aga korralikud turismiäri arendajad pankrotti.

“Masu ajal kliente kõigile ei jätku ja paratamatult hakatakse vaatama, kuhu nad kaovad,” võttis uudistesaates sõna ka Jurna turismitalu peremees Mati Tarvis, lisades, et praamid ju tulevad, linn on rahvast täis, aga majutusasutused on tühjad.
Mitt ütles, et selleks hooajaks on juba keeruline majutusturgu korrastada, aga ametnikud võiksid talve jooksul kokku tulla, asja arutada ja hakata sellega tegelema.

“Avaliku võimu põhiülesanne on kõigile tagada võrdsed tingimused, aga praegu on ebavõrdsed ning nendel ebavõrdsetel on lihtsam elu,” on Jüri Mitt nõutu ja tahab teada, millise ametiasutuse kohus on nende seaduserikkujatega tegelda.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 48 korda, sh täna 1)