Saarlased ja muhulased tantsisid Leedus Europeade’il

Saare maakonna rahvatantsijad osalesid tänavu 22.–26. juulini kestnud 46. Euro-peade’il esmakordselt Leedus, Klaipedas. Saare maakonda esindasid SÜGi Öieti, juhendaja Eena Mark, Leisi Leisberg ja Sõlus ning Muhu Tokkroes Anne Keerdi juhendamisel.

“Emotsioonid on väga võimsad. Ikka nagu alati, lõpeb Europeade pisaratega,” sõnas kokku viiendat korda Europeade’il osalenud kolme tantsurühma juhendaja Anne Keerd. “Täiesti julgelt võib öelda, pannes käe südamele, et Europeade õnnestus selles mõttes 100 protsenti ja kõik, kes olid esmakordselt, ütlesid, et nad kindlasti tahavad järgmine aasta tagasi.

Meid võeti ääretult soojalt vastu. Kogu see õhkkond, mis need inimesed ise tegid, oli super,” kiitis tantsujuht, lisades, et korraldusliku poole pealt oli see võrreldes eelnevatega siiski vast kõige nõrgem. “Aga see taaskohtumisrõõm rühmadega teistest riikidest. See on selline sündmus, kus tuleb ise kaasas käia, alles siis saab aru, mida see tähendab,” vahendas Anne Keerd.

Tantsiti traditsiooniliselt, nagu ikka on tavaks Euro-peade’il: ava-, lõpp- ning tänavakontserdid. Tantsujuhi sõnul esinesid seekord Eesti delegatsioonide naisrühmad avakontserdil, sega- ja noorterühmad lõppkontserdil ning tänavakontserte anti erinevates kohtades kokku kolm.

“Ääretult palju publikut ja ääretult soe vastuvõtt. Meie Sõluse naisi näidati kohalikus Leedu rahvustelevisioonis, meid filmiti ja andsime intervjuu, seda olid meie rühma saatjad näinud juba järgmisel päeval. Eestlased olid tegelikult väga suure huvi all ja meid võeti südamest vastu, suruti kätt ja oldi vaimustuses,” avaldas ta.

Kokku osales Leedus Eestist umbes 600 inimest, saarlasi ja muhulasi osales kokku üle 40. Tantsujuht Anne Keerd avaldas kiitust bussijuht Urmas Nõgule Hansabussist, kes oli haruldaselt tore ja abivalmis ning mõistis saarlastele omast huumorit.

Järgmisel aastal toimub Europeade Itaalias. 2011. aastal aga jõuab Europeade esmakordselt Eestisse.
Europeade’i peaproov Minieuropeade toimus 12. juulil Raplamaal. Europeade on järjepidevalt keerelnud juba alates 1964. aastast, igal aastal uues kohas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 15 korda, sh täna 1)