Repliik: Näljas võim (3)

Pealkirjas ei ole trükiviga, kuigi jutt on neljandast võimust – ajakirjandusest. Neljas võim on näljas kaheti. Esiteks on ta näljas sõna otseses mõttes ehk et ei tea eriti olevat puhtalt ajakirjanduslikult kasumlikku väljaannet. Uudiste tootmisele makstakse peale mingi muu kõrval- või põhitegevusega. Siin ei ole midagi lihtsamat kui näidata näpuga süüdlase – interneti peale. Pealegi ei ole internetil sellest midagi ja ta ei saa kedagi selle eest kohtusse kaevata.

Teine nälg on ärapanemisnälg. Ei huvita ju tegijat-lugejat kellegi tavainimese, töökollektiivi või kogukonna eneseületuslik positiivne tulemus. Vaja on leida kellegi tavatu inimese (Eestis nimetatakse neid staarideks), nomenklaturniku või kogukonna negatiivne äpardumine või eksisamm. Nihestunud olukorrad ja kunstlikult loodud teravused annavad ammendamatuid võimalusi näpunäitajaile (eriti hea on seda anonüümselt teha).

Ei pakkunud ajakirjanikele huvi 25. korda toimunud viie valla Viidumäe mängud ja selleks puhuks uuendatud pool valla staadionit. Sellised piirkondlikud spordimängud on ainulaadsed Eestis, mis algatatud kohalikult tasandilt. Kohaliku lehe esilehele toodeti aga uudis, et vallavalitsusel on maavalitsusele vastamata jäänud üks kiri eelmisest aastast.

Siinsamal lehepinnal avaldati toetust vallas toimivale isetekkelisele vabamajandustsoonile (lennuametis registreerimata parvsaun jne). Ehk oleks õigem kirjeldada läheduses seaduslikult toimivate majutusettevõtete pingutusi ellujäämise nimel – kasuks kõigile ausas konkurentsis toimivaile turismifirmadele, kasuks ka maksutulude saajaile.

Ootan huviga nimevaidluse tulemust – kas Saar on Oma või Maa on Meie.

Tarmo Pikner
saarlane

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)