Noored nautisid noorkotkaste-kodutütarde suurlaagrit

Noored nautisid noorkotkaste-kodutütarde suurlaagrit

LAAGER: Maritana Kala õpetas eile noortele mannekeeni peal, kuidas anda kannatanule esmaabi.

Eile lõppes Tehumardil Saaremaa noorkotkaste ja kodutütarde 13. suurlaager, kus 162 noort said kolm päeva puhata ja mängida ning demonstreerida oma oskusi.

Laagriülema Heimar Põllu sõnul oli tegemist eelkõige puhkelaagriga, kuhu põimitud ka mõned skautlikud tegemised. Laagris oli 10–17-aastasi noori kõigist valdadest, kus on olemas noorkotkaste ja kodutütarde rühmad.
Esimestel laagripäevadel käisid noortele oma igapäevatöö praktilist poolt tutvustamas politsei, piirivalve, päästeameti ja maanteeameti inimesed. Näiteks politsei näitas sõrmejälgede võtmist, päästeameti inimesed õpetasid igapäevaelus vajalikke tuleohutusnippe ning maanteeameti poolt tehti koos liiklusteste.

Laagrilised Karl ja Kristjan Tornimäelt ütlesid, et neile pakkus eriti huvi piirivalve narkokoer, sest nad ei olnud sellist varem näinud. Uus ja huvitav oli nende jaoks kuulda politsei õpetusi internetis tegutsemise ohtudest. Internetikäitumise teema sai noortelt suure vastukaja ning neil jätkus politseile palju küsimusi. Mõlemad poisid olid laagriga väga rahul ning arvasid, et kolm päeva kestev laager on liiga lühike.

Eile, laagri viimasel päeval jagati noored rühmadesse, kus tehti läbi aasta jooksul õpitud oskuste kontroll. Heimar Põld rõhutas, et see ei tähenda võistlusi või hinnete panemist, vaid aastatöö kokkuvõtet.
Rühmades vaadati üle seljakoti pakkimise nipid, kateloki ja priimuse kasutamine, sõlmede tegemine, õhupüssist laskmine, sissitelgi püstipanemine, esmaabioskused, salakirja põhimõtted ning ka nn miiniväli, kus tuli metsa alt asju leida.

Kui noorkotkaste ja kodutütarde tegevus seostub tihti ainult militaarvaldkonnaga, siis eile laagris käinud Eesti noorkotkaste peavanem Silver Tamm rääkis, et eelkõige õpetatakse organisatsioonis noortele igapäevaeluks vajalikke oskusi ja matkatarkusi.
“Põhimõte on see, et nad oleksid tublid ja aktiivsed Eesti inimesed,” ütles kodutütarde peavanem Angelika Naris.

Selliseid laagreid tehakse igas maakonnas. “Põhimõte on igal pool sarnane – see on lihtne meetod lapsi liigutama panna ja neile uusi asju õpetada,” tõi välja Tamm, kes on ka ise aastate eest noorkotkana Saaremaa suurlaagrist osa võtnud.
Oskar Tornimäelt tõi välja laagri puhkepoole. “Mulle on meeldinud siin, et saab ujumas käia, vesi on väga soe,” ütles ta. Martin Valjalast arvas, et tore on olnud ringi kõmpida ning käbisõda pidada. “See on päris lõbus tegevus,” ütles ta.

Mõlemale poisile meeldis laagris väga, aga salakirja lahendamise asemel tahtsid nad rohkem lauajalgpalli mängida. Pärast lubasid siiski ka sõlmi tegema minna. Poistele pakkus rõõmu ka telgis elamine. “Ainult et üks öö kõik rääkisid ja ma jäin kolmest magama ja viiest tõusin üles,” tõi Martin välja asja pahupoole.

Väike Maria Leisi rühmast arvas, et laagris on väga lahe. Kõige lahedam oligi tema jaoks see, et kõik oli lahe.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 74 korda, sh täna 1)