Täna algavad Kuressaare 13. merepäevad

Alates tänasest peab merelinn Kuressaare traditsioonilist merepidu. Arvult 13. Kuressaare merepäevade programm kestab reedest pühapäevani ja sisaldab 25 eriilmelist üritust, millest esiletõstmist väärib Saaremaal meisterdatud merealuste väljapanek ja Eesti merenduspoliitikat lahkav konverents nimega “Tösised jutud messis”.

Merefestivali avab Saaremaa merispordi seltsi jahtide eskaadri saabumine läbi tuleväravate, misjärel saab imetleda Leigo tulemeistrite ettevalmistatud ainulaadset tulemängu Tori abajas. Järgnevad vanad šoti torupillilood, African Dream Teami esinemine ja DJ Jaan Elgula nostalgiahõngulised Keskööprogrammi viisid.

Laupäeval on võimalus tutvuda Saaremaa väikelaevaehitajate väljanäitusega – oma merealuseid eksponeerivad kümme Saare maakonna laevaehitusfirmat, neile sekundeerivad veeteede ameti ja MTÜ Saarte Kalandus väljapanekud. Eesti ajaloolistest laevadest osalevad merepäevadel saja-aastane kuunar Blue Sirius ja jahta Runbjarn.

Merepäevade ajal toimub kaks konverentsi. Kui üks neist on ajaloohõnguline ja kõne all on Saaremaa ja Hiiumaa vanadel merekaartidel, siis teine vaeb Eesti merenduspoliitika hetkeseisu ja kannab nime “Tösised jutud messis”.

Merepeo ajal on avatud noorte- ja lasteala, rahvakultuuri- ja käsitööala ning haakrikulaat. Tänavu esmakordselt on lisandunud mereäärsele kuurordile iseloomulik hoolitsuste ala, kuhu on pakutud osalemist Saaremaa spaadele ja kohalikele ilusalongidele. Kunstihuvilistel on aga võimalus osaleda uudses näkimaalimise aktsioonis.

Oluline roll merepäevade programmis on muusikal. Lisaks avamispeo muusikutele astuvad merepäevadel üles Mart Sander ja Bel-Etage, ansambel Lament, DJ Widenski ja maailmakuulus DJ Andy Ward Inglismaalt. Neist viimane on kahtlemata seekordsete merepäevade kõige tuntum esineja, kes mõned aastad tagasi vallutas maailma tantsumuusika edetabeleid megahitiga Soul Central “Strings of Life”.

Neil, kes eelistavad jazz-muusikat, on põhjust külastada Jazz del Mari ala Saksofonide öö ajal, mil musitseerivad Raivo Tafenau ja Villu Veski ning juba järgmisel õhtul pakub Tiit Kalluste koos sõpradega akordionijazzi.

Tänavuste merepäevade programmi on kokku põimitud 25 üritust, mida Kuressaare linnavalitsuse ja Kuressaare kultuurikeskuse eestvedamisel aitavad korraldada Saaremaa väikelaevaehitajate klaster, Saaremaa merekultuuriselts, Kuressaare noorte huvikeskus, Saaremaa merispordi selts ja Saaremaa muuseum.
Kuressaare 13. merepäevad kestavad reedest, 31. juulist pühapäeva, 2. augustini.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)