Saarlased lõid kaasa “Kolmekrossiooperis”

Läänemaal Ristil Eesti näitejuhtide teatritrupi 14. suvekoolis kaks korda etendunud lavastuses, Bertolt Brechti “Kolmekrossiooperis” lõid kaasa ka harrastusnäitlejad Saaremaalt: Urve Sepp Tornimäelt, Helje Basihhina, Aasar Nenn ja Ivar Viil Orissaarest.

Üle Eesti kokku tulnud 30 näitejuhile ja näitlejale õpetas teksti ja seda, kuidas töö päris teatris käib, lavastaja ja näitleja Eduard Salmistu Rakvere teatrist. Proovid ja etendus toimusid vanas katlamajas, mis eristus oma väljanägemiselt tavapärasest teatrist.

“Tegevus toimus 1930ndate aastate Inglismaal Londonis, kus on samuti masu ehk siis kriisiaeg. Üks oli kerjuste kamp, teine varaste kamp ning lavastuses oli ka armukolmnurk ja kuninganna kroonimine, kus siis prostituutidel, pättidel ning kerjustel oli palju tegemist,” rääkisid lavastustest Helje Basihhina ja Ivar Viil. “Meie olime prostituudid ja pätid,” muigasid nad, lisades, et tükk oli väga raske ja suvekoolis oldud aeg väga töine.

“Me jälgisime lavastaja tööd, kuidas ta seda meile ette tegi, isegi hääletooni ütles ette, ja kõike seda ikka sellepärast, et me midagi õpiksime.”
Aasar Nenn osales suvekoolis viiendat aastat, Helje ja Urve kolmandat ning Ivar teist aastat.

14-aastase Eesti näitejuhtide teatritrupi suvekooli eesmärk ei ole mitte ainult näidendi lavaletoomine, vaid ennekõike õppida professionaalset teatritööd. Varasematel aastatel on Eesti eri paigus lavastatud nii rahvalikke kui ka tõsisemaid etendusi, samuti koguperetükke. Möödunud aastal näiteks etendati Aino Perviku “Arabella” Prangli saarel. Kõik peale esimese suvekooli etenduse, milleks oli operett, on olnud vabaõhuetendused.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)