Purjus alaealine põgenes kärakalaadungiga autos politseipatrulli eest (24)

Purjus alaealine põgenes kärakalaadungiga autos politseipatrulli eest

TEEKONNA LÕPP PÕÕSAS: Politsei eest eile hommikul üle 100 km/h põgenenud joobes alaealise juhiga auto suutis peatada alles Kadaka ja Tehnika ristmikul oleva elumaja aed.

Tööle ruttavad kuressaarlased said eile Smuuli elamukvartalis näha vaatepilti, kuidas politsei jälitas tänavatel ligi 100 km tunnikiirusega kihutavat sõiduautot. Pea 10 minutit kestnud tagaajamine lõppes ühe elumaja aias, kui põgeneda püüdnud alaealisel joobes juhil arvatavasti varastatud alkoholi täistuubitud auto valitsemine üle jõu käis.

Põrutanud autoga, mida oli öö jooksul kaks korda tangitud varastatud kütusega, Kuressaares Kadaka ja Tehnika tänava nurgal asuva elumaja aeda, püüdis nokastanud juht politsei eest jooksujalu põgeneda. Teised kaks noorukist kaassõitjat peeti kinni sündmuskohas.

Kõikidel autos viibinutel tuvastati alkoholijoove. Kui politsei avas auto tagumise luugi, potsatas sealt asfaldile kaheliitrine kange õlle pudel. See oli siiski vaid väike osa auto pagasnikus olnud õllevarust, mida hinnanguliselt võis seal olla ligi 100 pudelit.

Tänapäeva noorus

“Selline see tänapäeva noorus on,” ütles õnnetuspaika saabunud autoomanik, kes väitis, et auto olevat ärandanud kodust tema enda 14-aastane poeg koos sõpradega.
Kohe asjast politseisse teatanud mees oli ka ise öö läbi kadunud autot otsinud, kuid tulemusteta. Koju jõudnud, sai ta teada, mis tegelikult juhtunud oli. “Enne sellist asja juhtunud ei ole,” ütles isa.

Politsei andmeil ei olnud kinnipidamisel roolis autoomaniku poeg, vaid keegi teine. Samas ütles isa, et hea seegi, et nii läks. Plekk plekiks, kuid samas oleks võinud sellise kihutamise tagajärjeks olla laibad.

Vargused ja kihutamine

Mis siis tegelikult öösel juhtus? Tuleb välja, et autoga sõitnud noormeestel ei olnud plaanis vaid pruutidele külla sõita, vaid hoopis kuritegelikumalt aega veeta.
Esimene signaal auto kadumisest tuli isalt, kes avastas selle õhtupoolikul. Olles teadlik, et autos on vaid 10 liitrit bensiini, arvas ta, et sellega kaugele ei jõuta. Siiski oli noormeestel soov veidi lõbusõitu teha ning selleks otsustati teha tanklale n-ö külm arve.

Pärast südaööd saadi sellega hakkama Kihelkonna ja Aia tänava ristil asuvas Saare Kütuse tanklas, kust tangiti 36 liitrit bensiini ja sõideti lihtsalt minema.
On teadmata, kas auto paaki ei jõutud täis võtta või tehti vahepeal juba pikemaid sõite, aga kell 3 oli sama auto juba Olerexi tanklas. Ka sealt lahkuti, jättes maksmata 35 liitri bensiini eest.
Kuhu edasi täpselt lahkuti, politsei kinnitada ei saa. Uuesti nähti noorukeid hommikul pool üheksa, kui valvas kodanik teatas, et auto liigub Randverest Kellamäe poole 120–130 kilomeetrise tunnikiirusega.

Politsei tabas kihutajad Kuressaares Talve tänava piirkonnas, neile anti peatumismärguanne, millele juht ei reageerinud ning alustas hullumeelset põgenemist. Autol oli mingil varasemal hetkel purunenud esikumm, nii et tagaajamise käigus oli Audi ühe esiratta asemel tagavararattaks mõeldud ratas, millega ei soovitata sõita kiiremini kui 70 km/h. Peale ligi 10 minutit kestnud tagaajamist lõppeski öine seiklus elumaja aiaposti otsas.

Õllelaadung autos

Noormehed ei olnud öist aega niisama asjatult veetnud, vaid otsustanud endale keelekastet varuda, kasutades selleks ebaseaduslikku teed.
Politsei andmetel toimus eile öösel tõepoolest ühes Kärla valla kaupluses sissemurdmine, kuid kuna asjaolude uurimine käib, ei saa kahte asja omavahel seostada.

Kõrkküla kaupluse omanik Ain Koplimäe kinnitas Oma Saarele, et tõepoolest murti eile öösel Kõrkküla kauplusesse sisse ning varastati peamiselt õlut. Auto kinnipidamisel oli aga sõiduki tagumine osa täis erinevate õllesortide nelipakke ja purke.

Võimalik rahatrahv ja vangistus

Kuressaare politsei vanemkomissar Aare Allik nentis, et asjaosalised on politseile juba varasemast ajast tuttavad.
Seekord alustas politsei põgenenud sõidukit juhtinud alaealise osas väärteomenetluse sõiduki peatamise märguande eiramise osas, mille eest ootab rahatrahv kuni 12 000 krooni, juhtimisõiguse äravõtmine kuni kaheks aastaks või hoopiski arest.

Lisaks mõõdeti juhil alkoholijoove, mille mõõtetulemusega näeb seadus sõiduki juhtimise puhul ette rahalist karistust või kuni kolmeaastast vangistust. Lisaks nendele menetlustele on Alliku sõnul alustatud uurimist ka kamba öiste tegevuste suhtes.

 


 

Põgenemine raskendab

Aare Alliku sõnul toimus tagaajamine 8–10 minutit üle Tallinna tänava Smuuli elamurajooni ning jätkus sealsetel väikestel tänavatel. Põgeneva auto kiirus võis Alliku arvates olla kuni 100 kilomeetrit tunnis.

“Kahjuks ei mõista noored, et põgenemisega politsei eest muudavad nad ainult raskemaks oma tegevuse tagajärgi,” märkis Allik. “Juhid ei arvesta sellega, et püüdes säästa oma nahka võivad nad põgenedes kahju tekitada hoopis teistele, olgu siis tegemist vara kahjustamisega või hoopiski raskemate tagajärgedega liiklusõnnetuse põhjustamisega.”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 127 korda, sh täna 1)