Ruhnust leitud asula kirjutab ümber saare ajalugu

Ruhnust leitud asula kirjutab ümber saare ajalugu

TUHAT AASTAT AJAS TAGASI: Kunagise asula jäänused leiti saare põhjatipu äärest, Linbackaks kutsutavast kohast.
Kaarel Lauk

Arheoloogid on tõestamas, et Ruhnu saar on olnud juba muinasajast alates püsivalt asustatud. Varem arvati, et enne rootslaste jõudmist saarele 13. sajandi paiku puudus seal pidev asustus.

Seitsmeliikmeline arheoloogide ekspeditsioonigrupp leidis Ruhnust viikingiaega kuuluva asulakoha. Arheoloog Marge Konsa esialgsel hinnangul võib muinasküla olla ligikaudu 1000 kuni 1500 aastat vana. Konsa sõnul kinnitab potikildude ning looma-, kala- ja hülgeluude rohkus leiukohas, et tegu on olnud aastaringselt asustatud külakohaga.

Hüpotees sai tõestatud

Just sellist leidu arheoloogid otsima tulidki. Konsa sõnul oli eesmärgiks tõestada, et Ruhnu saar on olnud püsivalt asustatud. Varasemad leiud Ruhnust on kinnitanud vaid hülgeküttide ajutist peatumist saarel.

Ajalooallikad ütlevad, et kui rootslased keskajal Ruhnu tulid, oli saar tühi, rääkis Konsa, lisades, et ilmselt on olnud asustuses ka väikesi pause.

Kuna saar on nii väike, siis ei suuda ta vastu panna haigustele ning taudidele ja populatsioon võib langeda kriitilisele piirile, siis on vaja naabersaarelt naisi juurde tuua, naeris Konsa.

Arheoloog on arvamusel, et hetkel, kui rootslased kohale jõudsid, võis saar tõesti parasjagu inimtühi olla.

Muinasasula leiti uurides sel ajastul kulgenud rannajoont. Saare põhjatipu äärest, Linbackaks kutsutavast kohast, leitigi kunagise asula jäänused.

Kaevetööd hävitasid ajalugu

Marge Konsa sõnul on pool kunagisest külast hävinud ilmselt nõukogude ajal seal asunud karjääris tehtud kaevetööde tõttu. Arheoloogi hinnangul on säilinud umbes 20 korda 30 meetrit suur asulaala, mis võis aga varem olla umbes poole suurem.

Ruhnlase Kaarel Laugu sõnul heidab leid Ruhnu ajaloole äärmiselt olulist valgust, kuna varem räägiti vaid ajutisest asustusest saarel. Kui nad selle nüüd ka täpselt dateeritud saavad, on kõik väga hästi, ütles geograafiharidusega Lauk.

Esimesed andmed asustuse kohta Ruhnu saarel pärinevad ligikaudu 7000 aasta tagusest ajast, kui seal hakkasid peatuma hülgekütid. Küttide ajutiste laagrite ja rootslaste saabumise vahel 13. sajandi paiku laiutas varem teadmatus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 41 korda, sh täna 1)