Peotuli jõudis Saaremaale (pildid) (1)

Peotuli jõudis Saaremaale (pildid)

ÜHESHINGAMINE: Esmakordselt Saaremaale jõudnud üldlaulu- ja tantsupeotule paistel tekkis lauljatel-tantsijatel juba õige peo meeleolu ja hingamine.
Peeter Kukk

Alles siis, kui üldlaulu- ja tantsupeotule Saaremaale toonud jahta Ruhnu Karu oli juba sadamast lahkunud ja veel tuledesäras silmapiiril triivis, jõudis üldlaulu- ja tantsupeo Saare maakonna poolsele koordinaatorile Valve Heibergile kohale, mis just toimunud oli.

Esmakordselt jõudis üldlaulu- ja tantsupeotuli ka Saaremaale ning tegi seda viisil nagu ei kunagi varem – mööda veeteed. Tänavuse tantsupeo sümboliks ongi meri. “See on ka meie meri, mis tantsupeo platsil lainetama hakkab,” ütles Valve Heiberg. Kui tuli laulupeol süttib, on seekord eriline tunne, arvas Heiberg, kuna tuli on just Saaremaalt tulnud – see on ka meie tuli.

Pühapäeva õhtuks oli Raiekivi säärele ja lossihoovi tuld tervitama kogunenud nii palju rahvast, et Heibergi sõnul oli see võrreldav kohaliku tantsupeo mõõtmetega. Rahvatantsuansambli Õieti koosseisus tantsupeole sõitva Reet Sillavee sõnul oli rahvast tõesti uskumatult palju ja tantsijate hulgas oli tunda juba üheshingamist.

“Meie hingame ühes ja teised kadestavad,” aimas Sillavee publiku hulgas valitsenud emotsioone. Arvatavasti neile siis meeldis see, mida nad nägid, muidu poleks neid ju nii palju tulnud, arvas ta.

Mööda merd liigub laulu- ja tantsupeotuli esmakordselt. Tule Tulemise projektijuht Mart Tõnismäe ütles Kadi raadiole, et esialgu võttis ta väljakutse rõõmuga vastu, kuid alles hiljem sai aru, millega on tegemist.

“Valitseda merd, see on päris hoomamatu, vastutus missugune,” rääkis Tõnismäe, olles ometi veendunud, et meri halba ei plaani. “Vanajumal on meiega,” ütles Tõnismäe.

Tuli jõudis Kuressaarde kell kaheksa õhtul ja selle võttis vastu Eesti meestelaulu seltsi esimees Arvi Karotam. EMLS andis lossihoovis ka kontserdi. Edasi liikus tuli juba Eesti puhkpillimängijate ühingu valduses Haapsallu ja täna õhtul randub jahta koos tulega Hiiumaal Kärdlas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 24 korda, sh täna 1)