Noored looduseuurijad olid preemialaagris Kipi-Koovil

Noored looduseuurijad olid preemialaagris Kipi-Koovil

KAABNA JÄRVE ELUSTIKU UURIMINE: Esiplaanil Kaspar Mölder.

Saaremaa loodushuviliste noorte laager toimus seekord Kipi-Koovi matkakeskuses ja selle ümbruses. Laager oli preemiaks õpilastele, kes olid käesoleval õppeaastal koostanud loodusalase uurimistöö.

Lisaks said võimaluse laagrist osa võtta need õpilased, kellel on kavas uurimistöö teha järgmisel aastal.

Laagrist võttis osa 20 õpilast Muhu põhikoolist, Kuressaare gümnaasiumist ja Saaremaa ühisgümnaasiumist. Õpilasi juhendasid loodusvaatleja Mati Martinson, zooloog Uudo Timm, botaanik Maie Meius ning õpetajad Mart Mölder ja Inge Vahter.

Traditsiooniliselt algas laagripäev varahommikul linnulaulu tundmaõppimisega. Päeva jooksul toimusid looduseinimeste juhendamisel mitmed õppematkad. Kodulähedaste koosluste osas juhendas noori Tartu ülikooli bioloogiatudeng Agnes Alev, projekti vilistlane.

Agnes tutvustas laagris olijatele oma eelmisel aastal tehtud uurimistööd “Kaabna järve õpperada”. Matkadel uuriti nii taimi kui ka loomi, kõigile, nii tavalisematele kui ka haruldasematele isenditele, püüti anda konkreetne liiginimetus.

Laagriaja jooksul registreeriti Kipi-Koovi matkamaja ümbruses kokku 200 liiki taimi. Kohati 68 liiki linde, vaadeldi 8 imetaja tegevusjälgi, uuriti vee-elustikku Püssa ja Koovi lahes ning Kaabna järves, õpiti tundma maismaa selgrootuid jne.

Kaabna järve elustik oli müstiliselt vaene, seal polnud ei kiilivastseid ega muud, proovist leiti vaid mudamai-me ja konnakulleseid. Uuriti metsast leitud koljut ja selgitati välja, et see oli noore metssea oma.

Lisaks matkadele toimusid igal õhtul päeval õpitu kohta rühmadevahelised viktoriinid. Vaatamata juhendajate koostatud keerulistele ja kohati ka nipikatele küsimustele, osati hästi vastata, mis näitas, et õppekäikudelt omandati palju uusi teadmisi.

Õhtuti tehti muudki huvitavat: õpiti liblikate sirutamist, uuriti määrajaid, mängiti keskkonnamänge, loodi ja lauldi laagrilaule…
Võimalus oli ka tutvuda matkamaja territooriumile rajatud loomaaia elanikega: 13 vahva kitsekese, küülikute, kahe laama Minni ja Manni, hobuse, poni ja muidugi eeslitega.

Laager oli üks osa MTÜ Saaremaa Looduskeskus projektist “Loodus- ja keskkonnaalaste uurimistööde konkurss 2008/09”. Laagrit finantseeris SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Parimatest parimad:
Parimateks taimetundjateks osutusid Robi-Jürgen Algo – I koht, Krista Vaabel – II koht ning Hanna Tuus ja Gerda Nelis III–IV koht. Neile järgnesid Magnus Kaldjärv ja Mari Kolk.

Parimad lindude tundjad olid Robi-Jürgen Algo – I koht, Karl Eik Rebane – II koht ning Magnus Kaldjärv ja Kaspar Mölder III–IV koht. Kõik noormehed on sagedased Sõrve linnujaama külastajad ja eks seetõttu ole nende teadmised lindudest juba üsna põhjalikud.

Tublimaks nooreks loodusuurijaks osutus Mari Kolk, kes oli tubli nii linnulaulu tundmises kui ka taimede määramisel. Laagri üldvõitjaks tuli Robi-Jürgen Algo SÜG-st.

Mida arvasid laagrist osavõtjad ?
Mari Kolk: “Ma õppisin tundma palju uusi taimi ja loomi. Veel tahaks õppida näiteks veetaimi või muud sellist. Meelde jäi, et meil olid väga mõnusad toad ja hea söök, loomaaed majutuskohas ja uued sõbrad. Mulle meeldis ka mere ääres kalu ja konnapoegi püüda ja see, et õhtul mängiti erinevaid mänge, mitte ei sunnitud magama minema. Loomulikult tahan ma siia veel tulla, olin praegu esimest korda.”

Robi-Jürgen Algo: “Väga huvitav oli uute taimeliikide õppimine. Sellest oli üsna palju kasu. Toredad olid ka linnuvaatlused. Kuulsin ühte uut lindu, mida eelnevalt ei ole kuulnud. Majutamisega võib täiesti rahul olla. Aeg oli hästi sisustatud. Laagrid lähevad järjest paremaks. Igapidi! Erilised tänud Ingele, Maiele, Uudole, Matile ja Mardile. Olid lahedad laagrikaaslased!

Inge Vahter,
Saaremaa ühisgümnaasiumi õpetaja

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 57 korda, sh täna 1)