Juhtkiri: Uluk jäägu loodusesse (1)

Uluki koht on metsas, seda kinnitab ka looduskaitseseadus. See peaks olema mõistetav kõigile, kes loomadest midagi teavad. Aga Muhu mees arvas, et paarinädalased põssakesed on hädas ja tassis nad koju, et neid soojendada ja toita. Inimlik tegu kindlasti.

Kõik see toimus naljapäeval ehk siis juba peaaegu kolm kuud tagasi. Aga nali pole selle juures mitte metsseahakatiste kojutoomine, vaid keskkonnaameti ülipikad juhtmed. Miks läks nii pikalt aega, enne kui hoolitsev talumees oma taotlusele vastuse sai?

Neljakuune uluk, kes enamiku oma elueast on inimese käest toitu saanud ja oma toitjat iga päev näinud, enam metsloomaks tagasi ei muutu. Sest ei notsumamma ega emake loodus ise ei ole teda õpetanud enda eest seisma või toitu hankima.

Seega paneme kõigile südamele: kes näeb hädasolevat metslooma või -lindu, helistagu keskkonnainspektsiooni valvenumbril 1313. Helistada võib ööpäev läbi. Siis hakkavad toimetama spetsialistid, kes teavad, mida ette võtta. Ükski uluk ei pea tänapäevases urbaniseerunud maailmas selle osaks muutuma. Las ta elab oma elu looduses, seal meeldib talle rohkem.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 39 korda, sh täna 1)