Vilets bussiühendus liitis Karala rahva (2)

Vilets bussiühendus liitis Karala rahva

KOOSOLEKUL: Karala külakoosolekutelt ei jää väga mõjuva põhjuseta kõrvale ükski noor ega vana.
Toivo Vaik

Lümanda valla Karala küla inimesed abistavad rasketele aegadele vaatamata naabreid ning kannavad hoolt selle eest, et ka üksi elavad pensionärid saaksid poes ja surnuaias käia.

Karala külas elab umbes 70 inimest, kellest pensionäre on 20 ringis. “Paljud neist elavad koos laste ja lastelastega, aga on ka viis-kuus pensionäri, keda aitavad naabrid või teised külainimesed,” selgitas MTÜ Karala Külaelu Arendamise Selts esimees Kaja Juulik.

Tema sõnul on üksi elavate inimeste toimetulek Lümanda vallas väga aktuaalne teema, kuna vahepeal polnud omavalitsusel sotsiaaltöötajat ja praegunegi on ametis vaid poole kohaga.

“Kui inimesed elavad väikeses külas, siis on ikka näha ja kuulda, mis ümberringi toimub,” rääkis Kaja Juulik. Tema kinnitusel pole ühelegi inimesele öeldud, et kedagi peab aitama.

“Kindlaid reegleid ei ole, kõik on kujunenud inimeste omavahelise suhtluse käigus,” sõnas Juulik. “Minagi suhtlen regulaarselt paari pensionäriga, kes teavad, et võivad mulle alati helistada ja abi küsida. Või küsin ise enne linnaminekut, kas on vaja midagi tuua või kas nad tahavad kaasa tulla,” lisas ta.

Varem Karala algkoolis ja Lümanda põhikoolis õpetajana töötanud ning nüüd koos abikaasaga pensionipõlve pidava Helve Teerni sõnul algas üksteise abistamine sellest, et Karala bussiliiklus muutus väga viletsaks. “Siis kui bussid veel normaalselt liikusid, polnud teiste abi nii palju vaja,” ütles Helve Teern.

Tema kinnitusel pole enamasti tarviski kelleltki abi paluda, sest naabrid küsivad ise, kas pensionäril on vaja kusagile minna või midagi tuua.
“Kui aga naabritel on sellist abi vaja, mida mina saan anda, siis olen seda teinud. Kui naabrilapsed olid väiksemad ja mõlemad vanemad käisid tööl, siis vaatasin laste järele. Praegu koon poistele vahetevahel sokke,” rääkis Helve Teern.

Kaja Juuliku sõnul tunneb ta vastutust selle eest, et ka pensionäridel oleks Karalas hea elada. “Poodi meil külas ju enam ei ole ja pole ka teisi kooskäimise kohti, aga inimestel on ikka vaja poest toitu tuua ning arsti juures, apteegis ja surnuaias käia,” rääkis Juulik.

Peale selle aidatakse pensionäridel vajadusel mitmesuguseid pabereid täita ja teinekord tuleb ka pangast sularaha välja võtta. Juuliku sõnul on Karala küla vanemad elanikud abistajatele väga tänulikud.

“Meil on väga head naabrid Katrin ja Harri Trumann, kellega saame käia surnuaias või poes või mujal, kuhu on tarvis minna. Ka Aarne Juulik aitab meid, kui vaja on,” rääkis Helve Teern.

Helve Teern soovitab kõigil inimestel oma naabreid tundma õppida ja nendega suhelda. “Tuleb lihtsalt uurida, mida naabrid vajavad ja kuidas saab neid aidata,” sõnas ta.

Kaja Juulik soovib, et iga inimene näeks naabrit enda kõrval ning suudaks teda ja tema muresid mõista. “Jaaniõhtul võiks lõkke ääres mõelda oma külast, kokkuhoidmisest ja üksteise abistamise võimalustest,” lisas Karala külaseltsi esimees.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 89 korda, sh täna 1)