Kuidas ise riiki paremaks teha?

Eile Kuressaare kuursaalis toimunud ajalehe Oma Saar ja raadio Kadi arutelul “Kuidas ise riiki paremaks teha?” jäi kõlama mõte, et kodanikuühiskond selleks ongi, et tunnetada kodanikuks olemist osalusdemokraatia kaudu ehk olla ise juures kui sinule tähtsad probleemid lahendusi vajavad.

Arutelu juhtis Tõnis Kipper Kadi raadiost ja esimesena tutvustas oma tegemisi Kodanikuühiskonna Sihtasutuse programmide koordinaator Merilin Sepp. Ta andis ülevaate, millised on kodanikuühenduste võimalused saada tegevustoetusi sihtasutuse programmide kaudu.

Saaremaa Naiste Ümarlaua koordinaator Laine Tarvis tutvustas ümarlaua ja Kuressaare linnavolikogu linnakodaniku komisjoni näitel, kuidas anda oma panus kodanikuühiskonna arengusse. Tarvis rääkis, milliseid ettepanekuid on esitatud nii riigikogule, vabariigi valitsusele kui ka linnavalitsusele ning millistele takistustele on oma ideede elluviimisel põrgatud.

Oma külaseltside tegemisi tutvustasid Karala, Leedri ja Käesla seltsi juhid Kaja Juulik, Jaanika Vakker ja Maive Õispuu. Kõlama jäi positiivne toon, vaid Kaja Juulik kurtis praeguse vallavalitsuse huvipuudust seltsi tegevuse vastu.
“Me räägime erinevaid keeli,” nentis Juulik. “Meie ikka oma kodust, aga vallamajast kostab vist hiina keel, millest me midagi aru ei saa.”
Kärla vallavolikogu esimees Toivo Vaik peatus oma ettekandes “Omavalitsuse esimene koostööpartner” sellel, kuidas vallajuhid ja külaseltsid koostööd teha saavad. Ta tõi mitmeid näiteid oma kogemuste põhjal.

MTÜ Meremaa esindaja Maarika Toomel tutvustas oma ettekujutust, kuidas panna maakonna turismi arendamise heaks tööle Euroopas vanuselt teist looduskaitseala Vilsandi rahvusparki, mis loodi aastal 1910.

Et õhkkond oli töine ja arutelu andis uusi mõtteid, näitab naiskodukaitse Saaremaa ringkonna esinaise Rita Loeli sealsamas kuursaalis sündinud idee taastada okupatsioonieelne naiskodukaitse käsitöökoda.

“Kohvipausi ajal rääkisin oma ideest meie Kaitseliidu malevapealikule major Toomas Luigele ja tema silmad hakkasid särama,” ütles Loel. Tema sõnul lubas pealik, et eraldab naistele ruumid kaitseliidu Allee tänava praegu projekteerimisjärgus olevas majas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 17 korda, sh täna 1)