Juuniküüditamise aastapäevale tuldi vaatamata vihmasele ilmale (2)

Pühapäeval toimus Kudjape kalmistul mälestushetk 1941. aasta juuniküüditamise ohvrite mälestuseks. Vihmasele ilmale vaatamata oli sündmusest osa saama tulnud mitukümmend inimest, peamiselt küll eakamad, keda toonane aeg lähemalt puudutanud.

Sõnavõtud olid emotsionaalsed ja hingeminevad. MEMENTO memoriaal täitus lillede ja mälestusküünaldega ning Kuressaare muusikakooli puhkpillimängijad lõid piduliku meeleolu. Saare maasekretär Andrus Lulla rääkis oma vanaemast ja vanaisast, kel oli küll valmis vaadatud hauaplats Kudjape kalmistu vanas osas, kuid kes oma maise tee lõpetasid Siberi avarustes ning koju tagasi ei jõudnudki. Lulla avaldas heameelt, et europarlamenti on taas valitud Tunne Kelam, kes saab jätkata Brüsselis oma tööd, et kommunism tunnistataks võrdselt fašismiga kuritegelikuks režiimiks.

Kuressaare abilinnapea Argo Kirss lubas, et linnavalitsus teeb kõik selleks, et okupatsiooniohvreid tullakse mälestama Kudjapele küüditamiste aastapäevadel nii 10, 20 kui ka 50 aasta pärast. MEMENTO Saaremaa ühenduse nimel sai sõna Udo Suurtee (pildil) ning jumalasõna tõi kohal olnuteni vikaardiakon Kat-rin Keso-Vares.

Pärast mälestushetke Kudjapel jätkus küüditamise aastapäeva tähistamine Jaagarahul.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 26 korda, sh täna 1)