Nunnad seadsid end sisse (10)

Nunnad seadsid end sisse

LAULDES PÜHITSEMISELE: Kreeka taustaga iguumenja Theodekti (vasakul) ja Sõrve juurtega nunn Theofili kinnitasid, et kohalikud on nendesse suhtunud väga soojalt.

Öörikule elama asunud eestseisja iguumenja Theodekti ja nunnad Theofili ja Theodoxi tunnistavad, et väike erakla on kindlasti millegi suure algus. Laupäeval pühitsetud maja on eestlanna Theofili sõnul juba väike ime omaette.

“Jumal on nii tahtnud ja see väike ime on sündinud. Laseme jumalal veel imesid teha,” ütles Sõrve juurtega nunn Theofili pärast Ööriku kirikus toimunud liturgiat ja kiriku kõrval asuva skiita (erakla – toim) pühitsemist EAÕK metropoliit Stefanuse poolt. Sellega väljendas Theofili lootust, et tulevikus kasvab praegusest Kreekas asuva Johannes Eelkäija kloostri eraklast Öörikule omaette klooster.

Kui seni on räägitud Ööriku kloostrist, siis nii sealsed uued elanikud kui ka preester isa Andreas kinnitavad, et kloostriks on väikest maja veel vara nimetada. Esialgu on tegu Kreekas asuva emakloostri skiitaga, kus nunnad hakkavad vahetuma. Pidevalt hakkab siin viibima vaid vabalt eesti keelt rääkiv Theofili.

“Nad tahavad, et võimalikult palju nende kloostri õdesid saaksid selle kogemuse ja siis pärast neil oleks aega palvetada ja mõelda, et mis koht see selline siin on. Kuidas siit edasi minna,” ütles isa Andreas. “See tahetakse kõik palvelikult läbi tunnetada. Nii et üks jääb siia ja siis teised hakkavad võib-olla kuuajaste vahedega siis viibima,” selgitas ta, märkides, et esimene aasta saab olema prooviaasta. Kloostri tähtsust tõstis esile ka metropoliit Stefanus, kes ütles, et klooster on kirikule nagu kopsud.
Isa Andreas tõi välja huvitava kokkusattumuse, et nunnade emaklooster Kreekas on pühitsetud Ristija Johannesele. Nüüd selgus, et ka Orissaare ja Ööriku kant on pühitsetud Ristija Johannesele.

Askeetlik, kuid hubane

Kolm Kreekast saabunud nunna on oma sõnul end kolme päevaga (vestlus toimus laupäeval – toim) sisse seadnud. Pole see lakkamatult vihma pakkuv kliima nende jaoks midagi erilist. Kreekas asuvat klooster mägedes ning sealgi sadavat näiteks lund. Vaid valgus olevat siin teistsugune kui nende kodukloostris Kreekas.

Olgugi et nende uues elamises ei ole kõik veel lõplikult valmis, näitab iguumenja heal meelel nunnade askeetlike, kuid hubaseid eluruume. Pisikeses majas kirikust vaid kiviviske kaugusel on väike köök ja külalistetuba ning ülemisel korrusel voodi ja öökapiga varustatud kahesed magamistoad. Hetkel, kui pole veel riidenagisid paigaldatud, on nunnarüü riputatud riidepuuga seinalambi külge.

Isa Andreas lausus, et nunnade arvates on uus maja lausa luksuslik, kuid nagu märkis ka metropoliit, ei ole meil enam 19. sajand, mil tuli läbi ajada üpris kasinalt.

Kreeka kloostri eestseisja, siia nunnade elu käima lükkama tulnud iguumenja Theodekti pakub külalistele lahkelt kommi ja räägib nunnade elu-olust. Palvetatakse viis korda päevas ning kogu elu koosnebki peamiselt palvetamisest ja töötegemisest. Ka Öörikule on plaanis rajada väike aed ja üleüldse käib nunnade eluviis loodusega paljuski käsikäes.

Kreeka taustaga Theodekti, Austria päritolu Theodoxi ja Sõrve juurtega Theofili kinnitasid, et kohalikud on nendesse suhtunud väga soojalt.

Tulge ja koputage

Inglise keeles rääkiv ja kogu aeg naerusuine iguumenja ütles, et nende eesmärgiks on näidata inimestele kloostrielu lähedalt, mitte ainult teoreetiliselt. Nende maja uksed on avatud. “Tulge ja koputage,” sõnas iguumenja Theodekti. Ta kinnitas, et nemad ei ole siia tulnud igaveseks, vaid ainult selleks, et aidata alustada. Tulevikus peaks kloostrielanikke tulema pigem lähiümbrusest. Tema sõnul on kirikus kombeks, et iga kloostri taga on mõni vanem klooster.

Nunnade jaoks ei olevat vahet, kus nad elavad. Või nagu iguumenja tõi näiteks kreekakeelse sõnamängu, mille sisu on see, et nunnade jaoks ei ole olemas kohta. On vaid tee, elamise viis.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 114 korda, sh täna 1)