Luiged uitasid Tuulte Roosis

Luiged uitasid Tuulte Roosis

 

Hobifotograaf Gerd Vipre sattus Tuulte Roosis peale, kuidas üks luigepere võttis jalge alla maismaarännaku Väikse Katla suunas Põduste jõe suudmes. Kust nad tulema hakkasid, ei ole teada, kuid retke eesmärgiks näis olevat Linnulaht.

Vipre hakkas luigeperet pildistama Tuulte Roosi lasteaia juures ning järgnes neile, kuni linnud ületasid maantee ja kadusid kõrgesse rohtu. Lasteaia juures mänguväljaku ääres vaatasid linnud ringi ja hakkasid garaažide vahelt läbi tulema. Suundudes edasi mere poole.

Huvitav vaatepilt, kuidas isaluik astus kõige ees, tema järel ema ning siis viis tibu, tõmbas endale paljude inimeste tähelepanu ning lõpuks oli luigejälgijaid paarikümne ringis. Nemad pidasid ka maanteel liikluse kinni selleks ajaks, kui linnud teed ületasid.

Vipre vahendas ühe pealtvaataja tõdemust, et sellist asja saab sealkandis näha igal aastal. Igatahes oli isaluik oma järglastele rännaku sageli üpris raskeks teinud, ületades otse minnes tibude jaoks kõrgeid kõnniteeääri, kui oleks paari sammuga nendest ka mööda võinud minna. Ka emaluik oli selle teekonna jooksul mitu korda kukkunud. Pealtvaatajad arvasid, et ju luigepapa valis lihtsalt kõige otsema tee.

Sageli ei jõudnud väikesed vanematel kannul püsida ning lärmasid üksjagu. Ühel hetkel, kui isaluik üht kõnniteenurka ületas, tabas osa lapsi ära, et pole mõtet upitada ning vudis sellest hoopis ringiga mööda.
Luiged kõndisid pärast maan-tee ületamist otse kõrgesse rohtu ning siis lõpetas Vipre ka pildistamise.

Väike Katel on praegu luiki täis, vahest on ka see rännuseltskond nende hulgas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 30 korda, sh täna 1)