Teeme varaste elu raskeks

Teeme varaste elu raskeks

 

Politsei on edukalt lahendanud 2009. a alguses Leisi vallas ja Ida-Saaremaa valdades toimepandud murdvargused. Mõneks ajaks on kuriteoteadete laekumise osas maakonnas vaiksem – kuni uute varaste pealekasvamiseni või tabatud sulide vabanemiseni kinnipidamisasutusest.

Tunnusjooni, infot uute, politsei jaoks “tähelepanuväärsete” isikute pealekasvust jälgib ja saab politsei järjepidevalt. Nii on Kuressaares ja igas vallakeskuses noorte seas uued “tegijad” kujunemas. Politseipatrullid ja piirkonnakonstaablid tutvuvad nonde sellidega üldjuhul hilisõhtusel ajal.

Tekib karistamatuse tunne

Selliseid noori võib näha kuni hiliste õhtutundideni tänavail liikumas, lisaks kohtame neid, kui politsei on kutsutud korrusmajade korterites toimuvatele olengutele rahurikkujaid korrale kutsuma. Aja möödudes ja mitmekesi koos tegutsedes tekib neil rohkem nahaalsust ja karistamatuse tunne. See avaldub esmalt vandalismijuhtumites, allakäigu järgmine etapp on varastamine – esmalt kauplustest, seejärel juba murdvargused.

Enamik kuritegusid on ette kavatsemata, toime pandud võimaluse tekkides ja hetke ajel. Näiteks kui märgatakse autosse jäetud väärtuslikke asju, lukustamata ja järelevalveta jalgratast või hoone lahti jäänud uksi-aknaid.
Seega saab iga inimene ise kuriteo ohvriks langemise ohtu vähendada ja suurendada enda, oma vara, auto ja kodu turvalisust.

Aita end ise

Alljärgnevalt kirjeldatud viisil tegutsedes abistate politseid ja jätate talle rohkem aega tegeleda raskete kuritegudega, mis omakorda aitab muuta turvalisemaks meie elukeskkonna. Niisiis mõned nõuanded, et vältida varaste ohvriks sattumast:

***
Loo suhted ja tutvu oma naabritega, ära ole anonüümne! Head suhted naabritega ja naabrite informeerimine oma äraolekust aitab kaasa varguste ennetamisele.

***
Enne pikemaks ajaks kodunt lahkumist lepi kellegagi kokku, et ta tühjendaks sinu postkasti, võimalusel koristaks aias lehti ja niidaks muru.

***
Vargad eelistavad kergesti äraviidavaid ja hõlpsalt müüdavaid esemeid nagu televiisor, videomakk, arvuti, pleier, fotoaparaat, tööriistad. Märgi neile oma nimi või aadress. Kirjuta üles elektroonika- jm seadmete seerianumbrid, sest neid vajab politsei varastatud esemete tagaotsimisel või asjade omanike tuvastamisel. Politsei hoiupaikades on palju varastelt ära võetud asju, mille omanikku pole politseil võimalik tuvastada, ning ka omanikud ise ei suuda oma vara teiste sarnaste asjade seast ära tunda.

***
Kui sisselöödud aken või lahtine uks annab märku, et sinu koju on sisse murtud, ära sisene, vaid kutsu politsei. Pea meeles, et sisenedes murdvarguse toimumise kohta ja igaks juhuks kontrollides, kas kõik on ikka alles, hävitad ka need vähesed jäljed, mida politsei saab kasutada varaste tabamiseks.

***
Ratas on populaarne varastamisobjekt, sest selle saab kiiresti ja kerge vaevaga edasi müüa, liikuda kuhugi, kus see hiljem varuosadeks lammutatakse või lihtsalt maha jäetakse. Sellepärast tuleb oma sõiduvahend lukustada isegi siis, kui korraks poodi lähed.

Meeldiv on tõdeda, et mõnega neist ja paljude teiste nõuannetega inimesed siiski arvestavad, näiteks on Kuressaare linnas loodud esimesed naabrivalve piirkonnad. Ka maapiirkondades on inimesed mõistnud inimesed, et lihtsaim ja odavaim viis vargusi ennetada on head suhted naabritega.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 28 korda, sh täna 1)