EAS toetab pärandkultuurikeskuse ehitamist 20,6 miljoni krooniga (18)

EAS toetab pärandkultuurikeskuse ehitamist 20,6 miljoni krooniga

VALMIB APRILLIS 2011: Pärandkultuurikeskuse ehitaja selgub lähinädalatel ja siis algavad kohe ka ehitustööd. Keskus peaks külastajatele uksed avama hiljemalt 2011. aasta aprillis.
Repro

2011. aasta kevadel avab Anglas uksed pärandkultuurikeskus, kus külastajad saavad vilunud meistrite juhendamisel käsitöökodades oma oskusi arendada ja vaba aega veeta.

9. juunil otsustas ettevõtluse arendamise sihtasutus (EAS) toetada piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist MTÜ Angla Tuulikumägi projekti “Angla pärandkultuurikeskuse ehitamine” 20,6 miljoni krooniga. Projekti kogumaksumus on 24,3 miljonit krooni.

Angla Tuulikumäe juhatuse esimees Alver Sagur ütles Oma Saarele, et aeg, mil inimesed tulid Saaremaale vaid sööma ja magama, on möödas. “Nüüd sõidetakse siia huvitavat tegevust otsima. Pärandkultuurikeskuse käsitöökodades toimetamine on selleks üks võimalus,” lisas Sagur. Anglas hakatakse tutvustama kiviraidurite, seppade, ehteseppade, villatöötlejate, keraamikute, pillimeistrite ja koduleiva valmistajate töid ja oskusi.

Anglasse tuleb väljapanek käsitööde tegemisel ja koduses majapidamises kasutusel olnud esemetest ja trükistest, mille eeskujul saavad külastajad käsitöökodades ise meeneid valmistada.

Keskuse hoiuruumidesse hakatakse koguma Karja kihelkonna eelmiste põlvkondade eluviisi kajastavaid esemeid ja kirjalikke materjale, mis korrastatakse ning arhiveeritakse, et neid hiljem külastajatele eksponeerida.
Alver Saguri sõnul on pärandkultuurikeskusesse oodatud kõik huvilised, eriti loodetakse Anglas näha perekonniti tulijaid. “Tegemist jätkub suurtele ja väikestele ning kindlasti rajame keskusse ka lasteatraktsioonid.

Käsitöökodades saavad nii kohalikud inimesed kui ka turistid huvitavalt aega veeta ning asjatundjate juhendamisel käsitööoskusi omandada,” lisas ta.

Pärandkultuurikeskuses hakatakse läbi viima ka mitmesuguseid üritusi, näiteks ketramise, möldrite ja leivaküpsetamise võistlusi, õpitubasid, seminare ja kontserte.

25. ja 26. juulil korraldab MTÜ Angla Tuulikumägi koostöös MTÜ-ga Eesti Veskivaramu esimesed Angla pärimuspäevad, kus teemaks Eesti ajalooliste veskite ja veskikohtadega seonduv. Külastajatele tutvustatakse veskite kultuuri-, arhitektuuri- ja tehnikapärandit ning räägitakse veskikohtade ja -hoonete säilitamise ja taastamise võimalustest. Pakutakse ka veskis toodetavatest kuivainetest valmistatud rahvuslikke roogasid.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 36 korda, sh täna 1)